Aleksandra Janković
Printscreen
Aleksandra Janković

Printscreen

Aleksandra Janković, Foto: Printscreen

Nakon incidenta koji se dogodio u nedelju popodne, kada je devojčica (14) izgubila svest nakon što je popila više od 70 tableta antidepresiva, kontaktirali smo psihologa Aleksandru Janković koja je za Alo.rs govorila uopšteno o problemu suicida kod mladih, i o ovom konkretnom slučaju.

Šta je najčešći motiv zbog kojeg se deca i adolescenti odlučuju na pokušaj samoubistva?

- Motiv može da bude svašta. I ono što nama izgleda kao potpuno banalan razlog je nešto što kod adolescenata ima mnogo veću važnost i težinu. Adolescenti imaju svojevrsnu impulsivnost i vrlo često sa reči prelaze na dela. Druga važna i opasna stvar je to što se njihova ideja sopstvene smrtnosti vrlo razlikuje od onoga kako to mi vidimo. Ta kombinacija impulsivnosti i osećaja da im se ništa ne može dogoditi je nešto što često dovodi do nesreća i pokušaja suicida. Razlozi mogu da budu nesrećna ljubav, loša ocena u školi, zabrana da se ode negde. Često je u pitanju apel-fenomen - kada mladi pokušavaju da apeluju na starije i skrenu pažnju na sebe, ali se zapravo ne ubiju. Međutim, postoje situacije kada se na taj način pretera i ipak dođe do smrtnog ishoda. Kako god okrenete, ideja iza toga jeste da se uradi nešto vrlo dramatično, da se na taj način čak i osveti drugima za nerazumevanje, ali bez potpune svesti da će se to ipak završiti tragično, uz neko očekivanje da će ipak biti spašeni, da će okolina zbog osećanja žaljenja i krivice da promeni svoj stav - govori Aleksandra i dodaje da adolescenti u tim slučajevima traže od ljudi iz okoline da se menjaju. 

Na pitanje o tome da li su tablete "amizol" zaista toliko opasne i na koji način je moguće doći do njih, odnosno da li su dostupne u slobodnoj prodaji, Aleksandra kaže da nije moguće da se nalaze u slobodnoj prodaji, već da su verovatno uzete od nekog ko te tablete koristi, bilo od roditelja, bilo od baka ili deka. 

Samoubistvo, pokušaj samoubistva

Shutterstock

Samoubistvo, pokušaj samoubistva, Foto: Shutterstock

Da li je sada u ovoj situaciji sa virusom i izolacijom suicidalnost povećana?

- U svakom slučaju da. Zaista je najteže mladoj populaciji koja po prirodi traži slobodu i socijalni kontakt. I ja da sada imam toliko godina ne bih se dobro osećala u ovoj situaciji i nisam sigurna da bih mogla da budem toliko disciplinovana. To je bitan deo života mladih i socijalizacija im je neophodna. Mladi nose tu buntovnost i čak i protiv običnih pravila često protestuju, pa je razumljivo da u ovakvim situacijama to doživljavaju kao veliku frustraciju i mogu da postanu depresivni. Depresija nije rezervisana samo za odrasle, adolescenti i te kako mogu da budu depresivni - kaže Aleksandra dodajući da to treba shvatiti krajnje ozbiljno.

Aleksandra Janković ima i važan savet za sve roditelje!

- Roditelji i okolina treba da reaguju na male znake potištenosti i utučenosti. Ako se primeti da se mlada osoba povlači u sebe, da je letargična, da ima promene raspoloženja i crne misli, da ima doživljaj neadekvatnosti i besmisla, neophodno je odmah reagovati. Podrazumeva se da roditelji razgovaraju sa svojom decom pa da tako i dođu do saznanja šta im je. Ukoliko loše stanje kod deteta potraje, ne treba biti primitivan, bitno je da se ode kod stručnjaka.

Osobama koje razmišljaju o samoubistvu, godinama je dostupna i SOS linija centra Srce. Na broj 0800 300 303 će vam se svakodnevno od 17 do 23 sata neko javiti.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Nataša

01.12.2020 21:10

Odakle samo devojčici od 14 godina ti lekovi? I u tolikoj količini..