Princ Aleksandar Karađorđević
Marko Đoković, Alo!
Princ Aleksandar Karađorđević

Marko Đoković, Alo!

Princ Aleksandar Karađorđević, Foto: Marko Đoković, Alo!

U ime svih građana čija je imovina nezakonito oduzeta kao i imovina moje porodice, hitno tražim pravdu, saopštio je u sredu prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

- Dva dvora u okviru Dvorskog kompleksa na Dedinju, Kraljevski i Beli dvor, kao i sva ostala imovina, uključujući i sadržaj sefa 555 u Narodnoj banci, nesporno su privatna imovina kralja Aleksandra Prvog. Te nekretnine su kupljene, građene, održavane i finansirane iz ličnih sredstava mog dede kralja Aleksandra, za šta imam apsolutne i neoborive dokaze - kaže prestolonaslednik.

On dodaje da je privatno vlasništvo jedno od osnovnih ljudskih prava i temelj svih demokratskih i civilizovanih zemalja. Kako dodaje, Srbija je doživela mnogobrojne nepravde, i njen narod ne zaslužuje još jednu.

- Privatno vlasništvo ne može da se tretira drugačije u zavisnosti od toga da li je stečeno u prošlosti ili sadašnjosti, to su dvostruki standardi. Krajnje je vreme da se sva pitanja vlasništva nad ukradenom imovinom reše odmah, korektno i bez daljeg odugovlačenja. Ima još mnogo porodica koje zahtevaju pravdu i vraćanje imovine, a ja u ime svih nas kažem da pravda mora da prevlada, i da ovo pitanje mora da se reši odmah, na prijateljski i civilizovan način.

Njegova reakcija usledila je posle odluke Upravnog suda da poništi rešenje Agencije za restituciju kojim se odbija povraćaj ili obeštećenje dvorskog kompleksa, oduzetog posle rata.

Pročitajte još:

Posle smrti kralja Aleksandra Prvog, ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938. godine, sva njegova imovina podeljena je na tri jednaka dela između prinčeva Petra, Tomislava i Andreja. Naslednici Karađorđevića podneli su zahtev za restituciju u januaru 2014. godine, ali je Agencija do sada odlučivala samo o Dvorskom kompleksu. Pošto je Upravni sud poništio prvobitno rešenje, iz Agencije su najavili da će, posle veštačenja dvorova, doneti rešenje o obeštećenju.

- Punih šest decenija navršilo se od kako je, 25. decembra 1958. godine, Savezna narodna skupština FNRJ usvojila Zakon o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta. Njime je bukvalno preko noći prestala da postoji privatna svojina na svem građevinskom zemljištu u celoj bivšoj Jugoslaviji - kaže Bogdan Veljković iz “Mreže za restituciju”.

Kolika je ukupna vrednost oduzete imovine, ne zna se. Samo na opštini Zvezdara preko noći je oduzeta svojina od 43.000 pojedinaca. U Vojvodini je oduzeto 668.412 hektara njiva od 87.000 vlasnika. Deo ove zemlje podeljen je bezemljašima, kolonistima i agrarnim interesentima, posle čega je počela prodaja. U “Mreži za restituciju” privode kraju analizu pogubnih posledica nekadašnje nacionalizacije, a najviše zloupotreba bilo je sa oduzetim građevinskim zemljištem.

Bivšim vlasnicima 72 odsto dobara

Agencija za restituciju do sada je vratila bivšim vlasnicima, ne računajući crkve i verske zajednice, kao ni imovinu žrtava Holokausta bez naslednika, oko 72 odsto tražene imovine za čiji je povraćaj bilo zakonskog osnova. Vraćena su 4.522 poslovna prostora, 952 stana i 1.010 zgrada, ukupne površine 478.000 kvadrata. Vraćeno je i oko 347 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta, 39.000 hektara oranica i 5.000 hektara šuma.

Komentari (5)

Penzioner

26.12.2018 21:02

Treba da dobiju isto sto su dobili na Bledu i Kraljicinoj plazi!

Doca

26.12.2018 21:56

Muka mi je više od ovih Karađorđevića. Kupio od `svojih` para. A pare uzeo od naroda

sss

27.12.2018 06:52

@Doca - mesas babe i zabe.Nisu ti to komunisti.Sticali su kroz generacije i godinama.Ustanak koji je pidigao Karadjordje je sam finansirao.Uvek su bili dobrostojeci.Mi pamtino komunjare pa mislimo da su svi isti

Jasna Simonović

26.12.2018 22:50

Sve je covek u pravu. Agencija uopste ne tretira nacionalizaciju zemljista, vec samo zgrada, posebno u Beogradu. Da ne pominjem da decenijama ne uspevamo da vratimo zemljiste sa ostacima zgrade oteto bez nacionalizacije, za koje svi kazu da je nedvosmisleno nase, osim sistema.

zix

27.12.2018 15:35

Može, ali kad nauči srpski jezik. Znači nikad.