Urgentni centar KC Niš nakon nesreće
Tanjug/Dimitrije Nikolić 21.12.2
Urgentni centar KC Niš nakon nesreće

Tanjug/Dimitrije Nikolić 21.12.2

Urgentni centar, Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Rukišu M. (72), kojoj je trebala hitna operacija grudne aorte, doktori iz Prištine nisu primili na lečenje, već su je poslali u bolnicu u Gračanicu.

Uspešno je operisana u beogradskom Kliničkom centru i uskoro će kući.

Lekari Kliničkog centra Srbije spasili su život Albanki Rukiši M. (72) prošlog vikenda, nakon što su je doktori u Prištini otpisali zbog njenog teškog stanja!

Ova starica imala je oboljenje na grudnoj aorti, ali i problema sa glavnim krvnim sudom u desnoj ruci i hitno je morala da bude operisana. Pošto su lekari iz Prištine ocenili da je operacija visokorizična, da je pacijentkinja stara i da ne bi preživela operaciju, nisu želeli ni da pokušaju da je spasu, već su je samo "prosledili" kolegama u Gračanici. Odatle je hitno poslata za Beograd.

Tim srpskih lekara u Kliničkom centru uspešno je operisao pacijentkinju, koja se sada dobro oporavlja i uskoro će biti puštena kući.

Bolnica

Alo!/Vladimir Marković

Bolnica, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Životno ugrožena

Kako se saznaje od izvora iz beogradskog Kliničkog centra, pacijentkinja je došla u kritičnom i veoma teškom zdravstvenom stanju, sa jakim bolovima u grudima.

- Rukiša M. (72), Albanka iz Prištine, prvo je prebačena u regionalni zdravstveni centar u Gračanici, ali zbog ozbiljne komplikacije sa srcem i krvnim sudovima bila joj je neophodna veća stručna pomoć i bolji uslovi za lečenje. Naši doktori se ni časa nisu dvoumili da priskoče u pomoć Albanki, koja je bila životno ugrožena, iako nisam siguran da bi tako postupili svi albanski lekari da je u pitanju pacijent srpske nacionalnosti. Pacijentkinja je hitno prebačena u Beograd, u Kliniku za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju - otkriva izvor i dodaje:

Bolnica

Tanjug/Dimitrije Nikolić

Bolnica, Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Vaskularci KCS zbrinjavaju najteže slučajeve

U Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, koja je jedina ustanova u Srbiji koja hitne slučajeve iz oblasti vaskularne hirurgije zbrinjava bez prekida 24 sata, godišnje se uradi oko 600 procedura na grudnoj i trbušnoj aorti.

- Pored onih regularnih slučajeva, koji su zakazani i unapred pripremljeni za ovakve operacije, zbrinjavamo veoma efikasno i one hitne slučajeve koji su daleko teži, ali i kompikovaniji. Svakako, svi naši lekari su veoma stručni i posvećeni, a kao rezultat imamo uspešno oporavljene pacijente - kaže direktor ove klinike.

- Lekari u Beogradu odmah su je zbrinuli i smestili na odeljenje da bi je već sutradan operisali. Prilikom detaljnih pregleda i analiza, koji su joj veoma brzo urađeni, utvrđeno je oboljenje na grudnoj aorti, a uz to je imala i problema sa glavnim krvnim sudom u desnoj ruci, koji se sužavao, što je smanjivao protok krvi. Zato su lekari na čelu sa doktorima Lazarom Davidovićem i Igorom Končarom prvo morali da reše ovaj problem sa rukom i da joj ugrade bajpas, koji je omogućio cirkulaciju krvi u ruci. Potom su joj operisali grudnu aortu, tj. ugradili su joj stentgraf, kako bi se proširila sužena aorta. Operacija je trajala nekoliko sati, ali je završena bez ikakvih komplikacija. Pacijentkinja se dobro oporavlja i uskoro će biti otpuštena na kućni oporavak.

Pročitajte još:

Najbolji stručnjaci

I direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju profesor doktor Lazar Davidović kaže za da je pacijentkinja iz Prištine u lošem stanju stigla na njihovo odeljenje i da je moralo brzo da se reaguje.

- Morala je brzo da se podvrgne operaciji kako ne bi došlo do pucanja srčane aorte. Tim naših stručnjaka sa doktorom Končarom, anesteziolozi i medicinsko osoblje obavili smo jednu složenu proceduru na grudnoj aorti. Eto, sada posle manje od nedelju dana ona se oporavlja, čeka se njeno premeštanje u bolnicu u Prištinu, iz koje je došla - kaže prof. dr Davidović.

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi

 

 

Komentari (3)

sara

02.11.2019 11:22

Naši lekari su ispoštovali Hipokratovu zakletvu i to je za pohvalu, dok šiptari i ne znaju šta to znači, jer su lekari uglavnom nestručni i sa kupljenim diplomama, a tek mržnja prema srbima, umesto da ga leče, ubili bi ga!!!.

Safet

02.11.2019 12:16

Bravo za lekare iz Srbije.Skoro su spasili i zenu iz Tutina.Oni ne gledaju koje je ko nacionalnosti vec spasavaju zivote.Svaka cast.

Penzioner

02.11.2019 13:03

Siptari ce na ovo delo odgovoriti proterivanjem Srba i ubijanjem istih!