Plavo oko, Albanija
Alo.rs/V.Đ.

Jezero na jugu Albanije - Plavo oko, oduševljava svojom fascinantom lepotom, tirkizno plavom bojom, ali i izuzetno hladnom vodom, a još kada čujete da ono nema dna, sasvim je opravdano što ga opisuju i kao misteriozno. Ustvari, možda ga i ima, ali niko još to nije utvrdio, a poznat je razloga zašto se Albanci ne usuđuju da zarone dublje i najzad sve istraže. Naime, priča se da će kamen, ako ga bacite u središte Plavog oka, posle izvesnog vremena isplivati.

Plavo oko, Albanija

Alo.rs/V.Đ.

Plavo oko, Albanija, Foto: Alo.rs/V.Đ.

I ove prirodne misterije praćene raznim legendama, nisu jedine koje se vezuju za Plavo oko... Druge sežu iz doba jezive diktature od 1944. do 1991. godine, kada je jezero bilo rezervisano samo za političku elitu, državne funkcionere i pripadnike tajne policije. Tako je bilo tokom trajanja komunističkog režima na čelu sa Enverom Hodžom.

Reporteri Alo.rs posetili su ovo čudesno jezero nadomak Sarande, najpopularnijeg albanskog letovališta, ali se u lokalnu priču o bačenom kamenu nisu uverili, iako meštani kažu da ona vekovima "ne pada u vodu", jer su u lepotama prirode uživali svega dva sata, koliko je trajao taj izlet.

Misteriozno jezero se zove Plavo oko jer iz ptičije perspektive izgleda kao zenica tog kolora u više nijansi. Turisti se penju na stenovita uzvišenja kako bi gledali plavetnilo tirkiznog jezera koje čitavim obodom okružuje veoma gusto i egzotično šumsko rastinje.

Lokalni vodiči ističu da je bilo pokušaja da se prodre i do "zenice" Plavog oka, ali takođe bezuspešno, pa se o dubini jezera i dalje nagađa, mada pojedini ekolozi tvrde da je oko 45 metara, a ima i onih koji veruju da grotlo prevazilazi osamdeset metara. Ekolog Ćermal Mato je 1984. godine zaronio u Plavo oko s namerom da dodirne dno, ali bezuspešno, jer su ga snažne vodene struje odvukle. Nakon dvadeset metara dubine, osetio je da nema šanse da nastavi da roni.

Da li bi se kupali u vodi od 1°?

 

Temperatura vode u letnjem periodu kreće se od 1 do 4 stepena, pa se mali broj ljudi usudi da u Plavom oku i noge pokvasi, akamoli da zapliva. To je za one najhrabrije, obično Ruse i pripite Engleze, koji time dokazuju svoju hrabrost.

Iz Sarande koju grli Krfski zaliv, na obali Jonskog mora, do ove turističke atrakcije, koja je ujedno i deo najznačajnijeg albanskog prirodnog rezervata, lako se stiže kolima obalskom magistralom, putem kroz planinske klance, serpentinama kojima hode magarci, krave i koze. A dole ambis i more...

Pročitajte: