Albanci sa Kosova
EPA
Albanci sa Kosova

EPA

Albanci sa Kosova, Foto: EPA

U toku ovih stravičnih napada dogodio se jedan koji će Srbi dugo pamtiti.

Sa teritorije Albanije napadnuta je Srbija i gađan je srpski vekovni grad i prestonica Cara Dušana - grad Prizren, a u tom napadu ubijena je jedna žena i četiri muškarca!

Pročitajte još:

Ovaj napad dogodio se 5. juna 1999. godine.

Naime, sa teritorije Albanije minobacačkom vatrom napadnut je Prizren i tom prilikom ubijeno je petoro radnika Zdravstvenog centra u Prizrenu.

Život su izgubili jedna žena i četiri muškarca, a njihovo sanitetsko vozilo pogođeno je nadomak sela Planeja gde su se uputili s ciljem pružanja hitne medicinske pomoći povređenima tokom NATO bombardovanja.

Preporučujemo i ovo:

Podsetimo, u bombardovanjima koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture…

Napad na Srbiju, odnosno SRJ, izvršen je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan. Naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO Havijer Solana.

Klark je kasnije, u knjizi “Moderno ratovanje”, napisao da je planiranje vazdušne operacije NATO protiv SRJ “sredinom juna 1998. već uveliko bilo u toku” i da je završeno krajem avgusta te godine.

SRJ je napadnuta kao navodni krivac za humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji (neposredni povod bili su događaji u Račku) i neuspeh pregovora o budućem statusu pokrajine koji su vođeni u Rambujeu i Parizu.

Nakon što je Skupština Srbije potvrdila da ne prihvata odluku o stranim trupama na svojoj teritoriji i predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu, NATO je 24. marta 1999. u 19.45 časova započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više mesta u Srbiji i Crnoj Gori.