crkva, vera, molitva, pravoslavlje
Tanjug
Redovi na Kalemegdanu

Alo!/Dejan Briza

Redovi na Kalemegdanu, Foto: Alo!/Dejan Briza

1986. godine u manastiru Sv. Petke u Stublu kod Kraljeva zapisano je sledeće svedočanstvo:

Dragiša Gojkvić, poreklom iz Kolašina, zadužbinar kapelice Sv. Petke u manastiru u Stublu, čudesno je spašen od krvnika na svome imanju na Kosmetu, na kome je živeo, odbijajući da proda svoje imanje Šiptarima i iseli se. U besu, Šiptari su jednog dana opkolili njegovu kuću, a Dragiša, nemajući kud, sakri se na tavan. S puškama i urlicima pogrda Šiptari su provalili u kuću. Jedan od njih popeo se na tavan. U tom trenutku ispred Dragiše je stala čudesna žena u crnom (tada nije znao da je to Sv. Petka) i rekla mu: „Ne boj se Dragiša, ja ću te sakriti“. „Kosa na glavi mi se digla kada sam čuo svoje ime, i video pred sobom ženu“ – kazivao je Dragiša. Šiptari su vikali “kako, gde je, nema ga, sada je bio tu…“, i u čuđenju otišli.

Evo koje običaje treba da ispoštujete na ovaj sveti praznik! Ko ovo bude radio, trnuće mu ruke cele godine!

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 27.10.2019. 07:25 Njene mošti su prenošene mnogo put Sveta Petka, Foto: Printskrin Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetu Petku, praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi. Sveta Petka je kod Srba veoma poštovana i slavna svetiteljka koja se smatra zaštitnicom žena, kao i čuvarkom siromašnih i bolesnih.

Posle tog događaja, Dragiša je došao u Vrnjačku Banju, a imanje nije prodao. Tako se jednoga dana 1986. godine, ubrzo posle požara koji je progutao manastirsku crkvu daščaru, Dragiša pojavio u manastiru, ispričao ovu priču, i u znak zahvalnosti Sv. Petki, svojim sredstvima podigao novu crkvicu. Njegova izričita želja bila je da se crkvica posveti Prepodobnoj Majci Petki.”

Pročitajte još:

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi