Mirdita, dobar dan
Privatna arhiva
Mirdita, dobar dan

Privatna arhiva

Mirdita, dobar dan, Foto: Privatna arhiva

Fotografije Albanca koji je tokom martovskog pogroma 2004. godine divljački polomio, a potom bacio krst sa Crkve Svetog Ilije u Podujevu, zalepljene su na zidove i vrata Centra za kulturnu dekontaminaciju gde danas počinje festival "Mirdita, dobar dan".

Da li treba zabraniti održavanje festivala "Mirdita, dobar dan"?

 

Ispod fotografija vandalskog rušenja crkve, ozloglašene Žute kuće i monaha koji sedi kraj ruševina manastira, napisana je samo kratka poruka "Dobar dan".

Cilj ovog festivala, po rečima organizatora, jeste bolja saradnja između Prištine i Beograda.

"Mirdita, dobar dan!" navodno ima za cilj da beogradskoj publici predstavi kosovsku kulturnu i društvenu scenu, a održava se od 22. do 24. oktobra u Beogradu.

Kako je najavila Inicijativa mladih za ljudska prava, festival je ove godine manji nego obično zbog koronavirusa, ali su smatrali da je veoma važno da se održi uprkos epidemiološkoj situaciji.

Tokom tri dana Festivala debatovaće se o pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine, o članstvu Kosova u Unesku, kao i o saradnji između mladih srpskog i albanskog društva.

Komentari (2)

Verica

22.10.2020 17:29

Beogradjani sprečite to! Neko je primio pare da to postavi u Beogradu. Nek proba taj odgovoran da na Kosovu ili Albaniji prikaže stradanje Srba pa će da vidi kako će ds se provede.

Verica

22.10.2020 17:35

Beogradjani sprečite to! To je sramota. Taj ko je odgovoran je ili primio pare ili ne zna kakvo je stradanje srpskog naroda. Nek proba da naše stradanje prikaže na Kosovu ili Albaniji. Linčovali bi ga.