Leskovački bolnički centar
Alo.rs/T. S.
Leskovački bolnički centar

Alo.rs/T. S.

Leskovački bolnički centar, Foto: Alo.rs/T. S.

Prema dostupnim podacima, u Srbiji se godišnje dijagnostikuje oko 36 hiljada obolelih od neke vrste malignih bolesti. Od tog broja na području Jablaničkog upravnog okruga, odnosno u leskovačkom kraju, godišnje se evidentira oko hiljadu novih slučajeva pacijenata obolelih od nekog karcinoma.

Nažalost svake godine u ovom kraju bitku od malignih bolesti izgubi oko 60 pacijenata. To su podaci koji su nam bili dostupni u vreme obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv malignih bolesti u nadležnom leskovačkom Zavodu.

Na jugu Srbije, tačnije u Jablaničkom upravnom okrugu, prezentirani podaci slični su sa podacima i procentima obolelih od karcinoma na nivou centralne Srbije.

Muškarci najčešće oboljevaju od raka pluća, karcinoma kolona, rektuma i prostate, dok leskovačke dame imaju zdrastvenih problema sa karcinomima dojke, kolona, rektuma, pluća, a u poslednje vreme sve češće i sa kracinomom grlića materice.

Prema raspoloživim podacima zdrastvenih ustanova u Leskovcu na hiljadu tamošnjih stanovnika svake godine evidentira se 2,83 odsto obolelih od raznih oblika karcinoma, što je danas za 0,14 odsto manje u odnosu na republički prosek obolelih.

Po svemu sudeći uglavnom starije Leskovčane i ostale iz pet okolnih upravnih okruga sa juga Srbije opaki rak prostate u poslednjih par godina zahvatio je 1953 obolelih pacijenata, od kojih u podmaklim fazama 1.073 pacijenata, srednje i starije životne dobi.

Bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Bolnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Prema našem saznanju u Leskovačkom bolničkom centru se vrši rani skrining malignih bolesti za svih šest lokalnih samouprava koliko obuhvata Jablanički upravni okrug i to za rak debelog creva, po čemu je ovaj leskovački bolnički centar jedinstven u Srbiji.

U okviru Leskovačkog bolničkog centra - LBC-a vrši se organizovani skrining raka dojke i abdomena,ali ne i rani skrining raka grlića materice a za šta postoji ozbiljna potreba. Prema nezvaničnim saznanjima teška bolest karcinoma grlića materice najčešće pogadja pacijentkinje iz perifernih, često nehigijenskih gradskih naselja i iz marginalizovanih grupa, gde prednjače rano udate Romkinje.

Stoga leskovački Zavod za javno zdravlje tokom 2019.godine organizovao je veliki broj predavanja i tribina za sva tri velika romska naselja a u saradnji sa redakcijom za obrazovanje i kulturu Doma kulture Roma u Leskovcu.