DANAS SLAVIMO VELIKU GOSPOJINU Ako želite mir, blagostanje i uspeh, obavezno ispoštujte običaje! Jedna stvar je strogo zabranjena!

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Uspenja Presvete Bogorodice, ili Veliku Gospojinu, kako se taj praznik naziva u narodu.

Crkva
Foto: Alo!/Nenad Vujanović

* Pravoslavni vernici danas slave praznik Uspenja Presvete Bogorodice ili Veliku Gospojinu

* Vernicima se preporučuje da ne obavljaju kućne poslove, a ovo naročito važi za žene

* Za praznik Uspenja Presvete Bogorodice, isto tako, nije dobro išta raditi rukama, ili započinjati nov posao

To je jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici.

Praznik, kojim se završava četrnaestodnevni post, uspomena je na smrt Bogorodice i dan kada se ona, prema predanju, uspela na nebo i "predala svoj duh u ruke Spasitelja".

Prema predanju, bogorodica je živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, a nadživela je svog sina i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju.

NAJEŽIĆETE SE! NEVENA (19) IDE U VOJSKU! Ovako je izgledao njen ispraćaj uz trubače i bakljade - "Idem da branim Kosovo" (VIDEO)

TERORISALA BEOGRAĐANE! Građani uživo u Jutarnjem programu gledali zver koja je prestravila ceo grad! Ima 130 kg!

Prazniku prethodi dvonedeljni post, a 28. avgusta posebno žene idu na pričest jer se ovaj dan smatra praznikom žena i majki.

Crkva, vera
Foto: Alo.rs

U nekim krajevima kažu da je najbolje brati lekovito bilje kojim se leče zarazne bolesti u periodu između dve Gospojine - Velike i Male. Tada se po celoj Srbiji se održavaju vašari i narodni sabori. Veliki broj crkava i manastira Srpske pravoslave crkve slavi ovaj praznik kao svoju slavu.

Običaj je da se od Velike do Male Gospojine (21. septembar) beru lekovite biljke.

PENZIJE VEĆE OD NOVEMBRA! 1,7 miliona penzionera dobija povećanje! Pogledajte koliki iznos je u pitanju!

OVO JE KONTEJNER U KOJI JE BAČENA BEBA U ŽARKOVU! "Da nisam naišao, đubretarac bi ga samleo! Čuo sam stenjanje, a onda sam otvorio kesu i video ga sa sve posteljicom i pupčanom vrpcom"!

Za praznike Veliku i Malu Gospojinu običaj je da, naročito žene, poštuju veliki broj zabrana, koje se odnose na obavljanje poslova u kući i oko nje.

Pogledale su fotografiju i ostale skamenjene! Nisu mogle da poveruju u ono što vide! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 27.08.2019. 18:27 Šeron Hak je sa prijateljicama napravila selfi, a onda... Foto: Facebook printscreen Šeron Hak sa svoje dve prijateljice napravila je selfi u avionu kao što i većina osoba radi. Na fotografiji one su opuštene i osmehuju se, međutim kada je jedna od njih pogledala selfi od pre dve godina ostala je zamrznuta.

Dakle, vernicima se preporučuje da ne obavljaju kućne poslove, a ovo naročito važi za žene. Za praznik Uspenja Presvete Bogorodice, isto tako, nije dobro išta raditi rukama, ili započinjati nov posao.

Presveta Bogorodica je, prema verovanju Srba, zaštitnica bolesnih, pa su za Veliku Gospojinu u Srbiji mnogi bolesnici odvođeni na izvore lekovite vode da se umiju.

Bonus video

Gori automobil na Pupinovom mostu!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi