Crkva
Alo!/Nenad Vujanović
Crkva

Alo!/Nenad Vujanović

Crkva, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

* Danas počinje Gospojinski post

* Traje 14 dana i morate strogo da se pridržavate pravila

* Posti se na vodi i ulju, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu

Danas 14. avgusta, pravoslavni vernici započinju Gospojinski post, jedan od četiri velika posta.

Pročitajte još:

Gospojinski post uvek počinje 14. avgusta, na dan Svetih mučenika Makaveja, a prethodi velikom hrišćanskom prazniku Uspenju presvete Bogorodice, poznatijem kao Velika Gospojina, koji se proslavlja 28. avgusta i poznat je kao praznik majki i dece, kada žene obavezno treba da se pričeste.

Post traje 14 dana, posti se na vodi i ulju, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu.

Crkva, vera

Alo.rs

Crkva, vera, Foto: Alo.rs

Ono što čak ni mnogi vernici ne znaju jeste da je Gospojinski post strožiji od Božićnog i Apostolskog, pa pravoslavni hrišćani zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici ovaj post poste kao i Veliki Vaskršnji post.

Gospojinski post se prvi put spominje u spisima Teodora Studita 826. godine, a konačno je utvrđen na Carigradskom saboru 1166, u vreme Patrijarha Luke Hrisoverga i cara Manojla i Komnina.

Treba imati u vidu i da post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

Proglašena vanredna situacija u Ivanjici, građani primetili UŽAS U RECI!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 14.08.2019. 07:36 Rekom Moravicom pluta velika masna mrlja od mazuta, a u opštini Ivanjica je zbog toga proglašena vanredna situacija. Vanredna situacija, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Kako prenosi RTS, izlio se mazut za grejanje Zavoda za rehabilitaciju.

Telesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz telesne želje. Stvarni post koji obuhvata i telesni i duhovni aspekat, privodi čoveka smirenju.

Oslobađanje duha i tela od pogrešnih misli i dela uz molitve predstavlja suštinu hrišćanskog posta.

Bonus video

Helikopter na Novom Beogradu