Hitna pomoć
Alo!/ Masanori Jošida

 

Hitna pomoć

Alo!/ Masanori Jošida

Hitna pomoć, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

*  Ako vas ujede stršljen može doći do anafilaktičkog šoka

* Stručnjaci kažu da se ubod može izlečiti tako što natopite andol vodom i stavite na ubod

* Ako dođe do gušenja, idite u Hitnu

 

Uglavnom se završi otokom koji traje nekoliko dana, prisutan je i bol. U nekim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka tj. do alergijske reakcije na otrov, tada može biti opasno.

Jaka oluja razorila sve oko nas, od groma stradalo 17 ovaca! Kod nas stiže večeras tačno u OVOLIKO sati, biće žestoko, bežite sa ulica!

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 14.08.2019. 15:56 - 14.08.2019. 16:17 Od udara groma stradalo je 17 ovaca i jagnjadi, te potpuno izgorela štala sa 2.000 bala sena na imanju porodice Brane Đurevića u selu Bjelosavljevići kod Sokoca, potvrdio je komandir vatrogasnog odeljenja Sokolac Mile Šarac. Kiša, Foto: Alo!

Do anafilaktičkog šoka dolazi iz više razloga:

– osoba je alergična na ujed insekta
– ubod na nezgodnom mestu (lice,vrat) gde može izazvati gušenje
– ako je osobu već ujeo stršljen ili osa u kratkom razdoblju, pa joj je imunitet narušen

Ako dođe do ovoga, treba odmah pozvati hitnu. Neophodna je antišok terapiju koju samo profesionalci mogu da sprovedu. Praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistamina, kortikosteroida da bi neutralisali alergijsku reakciju.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako je čovek u smrtnoj opasnosti, a nema mogućnost da stigne do doktora neophodno je dati mu injekciju adrenalina, unapred pripremljenu. Izbegavajte mesta gde ima stršljenova. Budite oprezni ako znate da ste alergični i nosite sa sobom injekciju adrenalina, za svaki slučaj.

Jedan pčelar kaže da otok i bol nakon uboda pčele, ose ili stršljena može da neutrališe aspirin ili andol. Tabletu pokvasite i držite minut na ubodenom mestu. Ako nemate ništa kod sebe, hladna obloga će dobro doći.

BONUS VIDEO: HORDER NA ZVEZDARI! Zatrpao dvorište đubretom, tu kolje golubove, dere zečeve i besi kokoške!