Aerodrom Nikola Tesla
Profimedia

 

Pasoš

Profimedia.rs

Pasoš, Foto: Profimedia.rs

Dok nadležni (MUP, carina, Zavod za izradu novčanica) krivicu za takvo stanje prebacuju na putnike, koji prema njihovim rečima neadekvatno nose, drže i rukuju dokumentom, putnici smatraju da je jedini razlog zbog koga će izradu nove lične isprave morati ponovo da plate 3.600 dinara, loš kvalitet polikarbonatne stranice pasoša!

Pročitajte još:

A upravo je to stranica koja ima integrisan čip sa antenom, i predstavlja nosilac biografskog i biometrijskog indentiteta građanina (jer sadrži lične podatke upisane i u čip).

– Planiram ovog leta da potegnem do Gruzije i muči me samo jedna stvar! Novi pasoš sam napravio početkom januara ove godine i misteriozno se iz njega otkinula prva strana predviđena za pečete, vize. Ravno celom dužinom. Ja sam to zalepio sa trakom, ali naravno, to se vidi. Bio sam do policije i pitao, i naravno rekli su da moram da pravim novi i da neću moći da prelazim granicu! Jer to stvarno ili samo žele da me klepaju po dzepu? – pita jedan mladić na sajtu specijalizovanom za putovanja.

Preporučujemo još:

Zakonom o putnim ispravama svako ko poseduje pasoš, čak iako mu nije istekao, ima pravo da traži novi, između ostalog i u slučaju ako je došlo do oštećenja putne isprave, zbog čega ne može da služi svojoj svrsi.

– Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje nove putne isprave, bez obzira na razlog izdavanja, potrebno je priložiti na uvid važeću ličnu kartu RS i prethodnu putnu ispravu, kao i dokaz o uplaćenoj naknadi za izdavanje novog pasoša Republike Srbije, u iznosu od 3.600 dinara (3.000 dinara za obrazac pasoša i 600 dinara za troškove izrade pasoša), a izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu samo ako je došlo do promene u ličnim podacima, s tim da stranka može dati saglasnost da nadležni organ po službenoj dužnosti u postupku izdavanja pasoša, u tom slučaju, pribavi podatke iz matičnih evidencija – kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Aerodrom

Alo!/ Rajko Ristić

Aerodrom, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Ima rešenja i ako vam pukne u inostranstvu

Pojedine države traže ponovno vađenje viza

Mnogi su se zapitali šta da rade sa izdatim vizama koje stoje u oštećenom pasošu. Odgovor se, od ambasade do ambasade, razlikuje.

– U slučaju podnošenja zahteva za izdavanje novog pasoša, a u slučaju oštećenja prethodnog, prethodni pasoš se poništava na propisan način prilikom preuzimanja novog pasoša. Na zahtev, može biti vraćen njegovom vlasniku, radi daljeg rešavanja pitanja korišćenja vize, unete u taj pasoš, a što je u nadležnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava država koje su vizu izdale – objašnjavaju u ministarstvu.

Tako, na primer, za vizu izdatu u ambasadi SAD, koja stoji u starom (ne važećem) pasošu, putnik je u obavezi da pored novoizdatog dokumenta, prilikom putovanja sa sobom ponese i njegovu staru verziju. Ipak, postoje primeri kada je građanin podvrgnut novim birokratskim mukama, ali i materijalnim izdacima.