Majstor
Shutterstock
Majstor

Shutterstock

Majstor, Foto: Shutterstock

"Svaka popravka do pet ili sedam hiljada zajedno sa delovima je isplativa. Ako prelazi preko 15.000, ako je moguće kupiti novo. Ako nije, opet popraviti", priča Dragi.

Masku menja posle svake popravke, rukavice mu više smetaju, ali kada crknu zamrzivač ili bojler, majstoru se otvaraju vrata.

"Neki daju rukavice, neki daju da skinem obuću i uzmem neke njihove papuče. Bila je situacija da su mi dali kese i navukao sam ih na obuću i tako radio. Sve što predlože – sve prihvatam", kaže Slaveski.

Zovu ga stare mušterije, ne stiže uvek, ali ne rade sve kolege i teško je nekog preporučiti. Kada obeća – dođe, makar i sutradan.

majstor

Shutterstock

majstor, Foto: Shutterstock

Ljudi se ustručavaju da troše novac za popravku, posebno novih uređaja, ali neki gomilaju hranu. Ne treba preopteretiti zamrzivač. Osim kućnih majstora, tržište je izbacilo specijalizovane, univerzalne, za održavanje objekta ili prodavnica u lancu.

U Trgovačkoj ulici, Grk Hristo Papadimitriju popravlja vodovodnu cev, pukla je zbog sleganja tla. A u Vojvode Bogdana 23, zapušila se sudopera ili kuhinjska horizontala u podrumu. Nivo otpadne vode je 10 centimetara. Srećom, nije potreban rezervni deo.

"Imamo mašine i sajle, otpuši se... Uzrok može da bude dugogodišnja masnoća i korišćenje kuhinjskog odvoda. Prevencija je da se pozove kada vide da će doći do zagušenja", kaže Dragan Olujić, majstor iz firme "Rastošnica".

Po nalogu Javnog stambenog, rade samo hitne poslove – menjaju popucale cevi, otpušuju odvodne, ali samo zajedničke. Rade non-stop, imaju posla jer ljudi zovu samo kad je hitno, a preventiva nije takva.