Crkva
Alo!/ Dejan Briza
Crkva

Alo!/ Dejan Briza

Crkva, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetoj mučenici Anisiji, hrišćanskoj svetiteljki koja je živela krajem 3. veka.

Dvanaest dana slavi se praznik posvećen zaštitnici nevinih i smernih devojaka koja je poznata po tome što je, iako je rođena u Solunu u porodici uglednih i bogatih hrišćana, rano ostala siroče, rasporodala svu imovinu i rešila da živi isključivo od svog rada. Potpuno se predala molitvi i strogom postu. Predanje kaže da je jako malo spavala i da je govorila kako je "opasno spavati kada neprijatelj bdi".

Pročitajte još:

 

U to vreme car Maksimijan izdao je proglas prema kome svako može da ubije osobu za koju posumnja da je hrišćanin, bez suda i osude.

Jednog dana krenula je u crkvu i naletela na vojnika, koji je pokušao da joj se drsko udvara, na šta se Anisija prekrstila i, kako on nije hteo da odustane, pljunula ga u lice. Vojnika je ovo toliko naljutilo da je odmah mačem probo devojku i Anisija je odmah umrla.

S obzirom na to da je stradala jako mlada, smatra se zaštitnicom nevinih i smernih devojaka.

Zato bi valjalo danas da sve devojke koje žele život ispunjen srećom i ljubavlju, odu do crkve, iskreno i duboko se pomole Svetoj mučenici Anisiji, a predanje kaže da ova svetiteljka ispunjava svakoj od njih želju.