Lekar
Tanjug/Dušan Aničić
Lekar

Tanjug/Dušan Aničić

Lekar, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Infekcija se prenosi:

* vazduhom

* preko ruku

* kontaminiranim predmetima

Reč je o bolesti ruku, nogu i usta, poznatoj još i kao „američki virus“, a koja se lako prenosi dodirom, kašljanjem, ali i predmetima. Zato lekari apeluju da se povede računa o ličnoj i opštoj higijeni kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze.

Otac trogodišnjeg deteta ispričao je za naš list da se nakon dva dana visoke temperature mališanu po šakama i stopalima pojavio tačkasti osip, a kasnije i sitni plikovi po prstima, dok je dete u ustima imalo afte.

- Taj osip nas je baš iznenadio jer nismo znali od čega je, odnosno da li su u pitanju neke boginje ili možda alergija na neku hranu i piće. Posle smo saznali da se radi o bolesti ruku, nogu i usta za koju nikada do tada nismo ni čuli - navodi za naš list tata trogodišnjaka iz Beograda.

Pročitajte još:

 

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu ističu da nemaju prijavljenu epidemiju, kao i da je poslednja prijavljena u glavnom gradu bila u martu ove godine, kada je obolelo troje dece iz jedne predškolske ustanove. Međutim, pojedinačnih slučajeva, kako ističu, ima tokom cele godine.

U Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ navode da je epidemija ove godine registrovana i Novom Sadu, u junu, gde je zabeleženo13 slučajeva obolevanja.

BRNU

alo.rs

BRNU, Foto: alo.rs

Epidemiolog Sonja Giljača iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda kaže za „Alo!“ da je reč o infekciji koja se najčešće javlja kod dece mlađe od pet godina, i to naročito u kolektivima, kakvi su vrtići, a ređe kod odraslih. Najčešći uzročnici su, navodi, virusi iz grupe enterovirusa.

- Period inkubacije, a to je vreme od kontakta sa obolelim do pojave prvih simptoma, iznosi od tri do sedam dana. Dete koje je obolelo ima visoku temperaturu, gušobolju, malaksalo je, a javljaju se i tačkasti osip i plikovi na šakama, stopalima, licu, pa i genitalijama. Pojedinačnih slučajeva obolevanja ima tokom cele godine. Kad oboli, recimo, više dece iz jedne predškolske ustanove, prijavljuje se epidemija - objašnjava ona.

Giljača navodi da se dijagnoza postavlja na osnovu kliničke slike i nalaza virusa u brisu nosa, ždrela ili kožne promene.

- Bolest najčešće traje tri do pet dana, najviše do sedam, i obično ne izaziva komplikacije. Terapija je simptomatska, a to znači da se daju lekovi za skidanje visoke temperature, zatim dovoljno tečnosti kako bi se sprečila dehidratacija deteta, a pedijatar može prepisati i kremu koja može ublažiti svrab - dodaje ona.

Najvažnija prevencija je lična i opšta higijena.

- Oboleli je najzarazniji u prvoj nedelji, ali može ostati zarazan i danima i nedeljama nakon kliničkog ozdravljenja, odnosno, virus se može zadržati u stolici. Pranje ruku, posebno posle kkorišćenja toaleta i menjanja pelena, kao i pre obroka ili spremanja hrane, neophodno je - ističe ona.

Činjenice

- Bolest ruku, nogu i usta poznatija je po engleskom nazivu Hand, Foot and Mouth Disease (HMFD).

- U većini slučajeva, bolest je blaga i počinje povišenom telesnom temperaturom, smanjenim apetitom, bolom u grlu.

- Osnovna karakteristika ove bolesti je ospa u vidu malih plikova, pre svega po šakama, stopalima, oko usana i u usnoj duplji, a promene se mogu pojaviti i na kolenima, laktovima, zadnjici ili genitalnoj regiji.

- U ustima se promene tipično nalaze na jeziku i unutrašnjoj strani obraza.

- Odrasli se mogu inficirati i biti bez simptoma, ali mogu preneti virus na druge.

- Nakon preležane bolesti, dete ne stiče imunitet, jer se može zaraziti nekim od drugih tipova enterovirusa koji dovode do ove bolesti.