Dom zdravlja čekaonica
Rajko Ristić
Dom zdravlja čekaonica

Rajko Ristić

Dom zdravlja čekaonica, Foto: Rajko Ristić

Prema pisanju "Politike", to zapravo znači da će pacijenti od naredne godine moći da idu na preglede u državne ustanove i domove zdravlja kod lekara koji bude odlučio da radi dopunski van svoje smene i da te usluge plate.

Ko bude želeo da radi na ovaj način, moraće da potpiše aneks ugovora o radu sa matičnom zdravstvenom ustanovom, u kojem će biti definisan njihov angažman van radnog vremena.

Pročitajte još:

 

Po usvojenim cenovnicima, zainteresovani građani će plaćati preglede ako žele da dođu popodne kod određenog doktora.

Ne može samo tamo gde ima lista čekanja

To će biti omogućeno za sve usluge, osim za one za koje postoje liste čekanja. Usvajanjem ovog zakona želimo da omogućimo zdravstvenim radnicima da ostanu u svojoj zemlji i da imaju mogućnost da dodatno zarade obavljajući svoj posao, a da se ne izlažu dodatnim naporima i da rade po nekoliko poslova u privatnim ustanovama - ističu u Ministarstvu zdravlja.

Cene pregleda biće konkurentne i niže nego kod privatnika, napominju u ovom ministarstvu, a značajno je što će se za sve usluge plaćati porezi i doprinosi.

Kome ide novac

Jedan od modela kako će se raditi je da 50 odsto novca od plaćenih pregleda dobija zdravstvena ustanova u kojoj se oni obavljaju, a preostalih 50 odsto ide na amortizaciju uređaja i honorare za lekare i sestre koji će tu raditi dopunski, piše Politika.

 

- Ovo će biti jedna od mera da se lekari i sestre zadrže u zemlji, osim povećanja plata. Sve će biti krajnje transparentno. Značajno je i to što će ustanove od tog novca moći da ulažu u usavršavanje lekara. To znači da će imati para da ih šalju na kongrese, pa oni više neće zavisiti od toga da li će im neka farmaceutska kuća platiti put. Strogo će se voditi računa o tome da nema preusmeravanja pacijenata iz redovne smene u dopunsku i sprovodiće se česte kontrole poštovanja propisa - dodaju u Ministarstvu zdravlja.

Komentari (7)

zix

01.12.2018 17:41

Tako će doktori, sada legalno, pregledati nekoliko pacijenata u toku radnog vremena a ostale usmeriti za plaćanje.

Violeta

01.12.2018 18:11

@zix - Ni sada nam nije mnogo bolje.Svakako vecinom moramo da platimo.

JANJUŠ

01.12.2018 18:08

OPET PO NARODU !

Suza

01.12.2018 18:10

I šta ako nekom se sloši popodne a plaća redovno zdrastveno osiguranje?

XXL

01.12.2018 18:47

Legalizacija - mita. Ako želite operaciju bez zakazivanja dođite posle podne ... Režim ako ovo ne usvoji lečiće nas veterinari jer ovi odoše u inostranstvo ...

Dr

01.12.2018 18:54

A u kom prostoru će kolege raditi ? Po dvoje u istoj ordinaciji ?

neko

04.12.2018 23:46

Tesko nama!!! Svako ko moze ...put pod noge iz zemlje!!!!