Šalter
Alo!/Dejan Briza

 

Šalter

Alo!/Dejan Briza

Šalter, Foto: Alo!/Dejan Briza

* Ako u PIO fondu ne dokažete da ste živi, nema penzije

* Dešavalo se da penzioner premine, da se o tome ne obavesti fond i da neko drugi godinama nastavi umesto njega da prima penziju

* Ovo pravilo sprečava malverzacije tog tipa

U slučaju da to propuste, fond će prestati da im isplaćuje inostranu penziju, sve dok dokaz da su živi ponovo ne dostave. Ovo je važno, pre svega, da bi se sprečile zloupotrebe i mahinacije kakvih je bilo ranije.

Naime, dešavalo se da penzioner premine, da se o tome ne obavesti fond i da neko drugi godinama nastavi umesto njega da prima penziju, dok se to na neki drugi način ne otkrije.

Ako vidite ovu robu u marketima, odmah reagujte!

AUTOR: Alo.rs/zastitnikpotrosaca/I.L. DATUM I VREME: 23.08.2019. 11:31 Pojedini trgovinski lanci prodaju proizvode na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da je "uvoz sa Kosova".

Dostavljanjem potvrde o životu garantuje se fondu, koji isplaćuje penziju, da je penzioner živ i da nastavlja da prima penziju. Ono što je posebno bitno je da je ova usluga za penzionere kod Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje besplatna. Dovoljno je samo kao dokaz poneti ličnu kartu radi identifikacije.

Ukoliko inostrani penzioner ovu uslugu zatraži kod notara, moraće da plati. Potvrde se, kažu u PIO, izdaju po pravilu na obrascu koji na adresu penzionera stiže iz stranog fonda koji isplaćuje penziju, ili nadoknadu.

PROČITAJTE JOŠ:

U Srbiji danas ima više od 200.000 penzionera koji su to pravo ostvarili radeći van zemlje ili u državama bivše SFRJ. Najviše njih penziju je ostvarilo u Nemačkoj, Austriji i Francuskoj. I svako od njih obavezan je da dostavi potvrdu da je živ što je pravni osnov da penzija nastavi dalje da se isplaćuje. Ova potvrda, napominju u PIO, dostavlja se jednom godišnje.

Šalter

Alo!/ Rajko Ristić

Šalter, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Važno je da se zna da se dostava obrazaca potvrde o životu radi overe ne odnosi na penzionere koji imaju prebivalište u državama nastalim na prostoru bivše SFRJ, s obzirom na to da su 2015. godine svi korisnici dopisom obavešteni da mogu da kopiraju stare obrasce ili pribave nove i predaju ga fondu u mestu gde im je prebivalište.

BONUS VIDEO: Bili smo u "karton sitiju" ispod Pančevačkog mosta