Vrnjačka Banja
Printscreen
Vrnjačka Banja

Printscreen

Prevara, Foto: Printscreen

"Ako lajkujete ovu stranicu dobićete poklon", princip je po kome veliki broj internet prevaranata sprovodi svoju kriminalnu delatnost varajući veliki broj internet korisnika. Sve se na kraju uglavnom završi tako da im prevaranti traže podatke sa ličnih dokumenata koje kasnije zloupotrebljavaju na razne načine.

Poslednja u nizu prevara kojoj su bili izloženi penzioneri i samohrane majke objavljena je na društvenoj mreži Fejsbuk, a prevaranti su navodno poklanjali produženi vikend u Vrnjačkoj banji.

Pročitajte još:

 

Naime, fesjbuk stranica pod nazivom "Vrnjačka banja doo" ponudila je svojim pratiocima produženi vikend za 5 osoba u zamenu za lajkovanje strane, javno deljenje objave o nagradnoj igri i slanje poruke u "inboks", navodeći da prednost imaju penzioneri i samohrane majke.

Kako navode korisnici ove društvene mreže, prevaranti su se potom javljali "srećnim dobitnicima" uz zahtev da im pošalju svoje generalije, podatke iz lične karte, čak i da slikaju obe strane ovog dokumenta.

Vrnjačka Banja

Printscreen

Prevara, Foto: Printscreen

"Penzioner već pet godina i volim Vrnjacku banju, pa bi me radovalo da osvojim ovu lepu nagradu", "Penzionisana sam i obožavam banju i bilo bi mi drago da provedem vikend u ovoj prelepoj banji", samo su neki od komenata lakovernih penzionera koje su ostavljali ispred objave prevaranata nadajući se da će baš oni imati najviše sreće i biti izabrani za besplatan vikend u ovoj banji.

Nažalost, neki od dobitnika su svoje podatke posali prevarantima, te su sebe doveli u opasnost da isti budu zloupotrebljeni.

Puno građana prijavilo prevaru

Za prevaru koja hara internetom čuli su i u Turističkoj organizaciji Vrnjačke banje, ali kako navode, sa istom nemaju nikakve veze.

- Dobili smo pritužbe od dosta građana, rekli su nam i za fejsbuk grupa "Vrnjačka banja 2018" i da su im na isti način tražili podatke. Nažalost, ne znamo kako da pomognemo jer nemamo veze sa takvim objavama - navodi Mina Kaličanin iz Turističke ogranizacije Vrnjačka banja.

Pročitajte i ovo:

 

Po svemu sudeći u pitanju je uigran tim koji pravi fejbuk stranice čiji je životni vek ne duži od nekoliko dana, budući da za to vreme objave nagradnu igru, proglase dobitnike, dobiju željene podatke i obrišu stranicu.

Ovakve prevare nisu usamljen slučaj budući da u zavisnosti od sezone prevaranti "poklanjaju" zimovanja, letovanja ili odlazak na neku turističku destinaciju.

Putovanja, bela tehnika, lažni prodavci i lažni radnici infostana, samo su neke od prevara sa kojima se susreću građani koji su meta kraše podataka.

- Fejsbuk prevare su potpuna pošast kod nas i u regionu. Organizuju se nagradne igre, koje od navodnih dobitnika traže da fotografišu neki lični dokument, pasoš, ličnu kartu, ponekad čak i platnu karticu. Sve te lažne nagradne igre su suštinski prevare. Prevara je jedno staro, "klasično", krivično delo, ali je sada pomoću računara dobilo neslućeni zamajac, mehanizam pomoću koga žrtve mogu biti ne samo pojedinci, ili desetine ljudi, već milioni - rekao je nedavno za "Blic" Dragan Jovanović, zamenik načelnika Odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije.

Teške zloupotrebe i trgovina podacima

Kako nam je ranije objasno IT stručnjak, podacima koji se putem ovakvih prevare prikupe može da se manipuliše na različite načine.

- Mogu da izvade dokumente pod tim imenom, da otvore firmu... Samo JMBG pruža nebrojano mnogo mogućnosti, ne samo datum rođenja. Uz pomoć njega, može da se sazna i ime osobe, gde živi, šta radi... - objašnjava Ćojbašić.

On dodaje da je čest slučaj trgovine podacima, odnosno što veći broj podataka se skupi, cena raste na crnom tržištu.

On upozrava sve da niko ne treba da ostavlja podatke na neproverenim sajtovima i Fejsbuk stranicama.