Beograd saobraćaj Gazela
Alo!/Printscreen
Automobil Vožnja automobila Putovanje

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukoliko ste se ovog leta odlučili na put u Grčku automobilom imajte na umu da su kazne za saobraćajne prekršaje ovog proleća debelo pooštrene, pa vas pojedini prekršaji mogu koštati i stotine evra.

Saobraćajne kazne u Crnoj Gori i Hrvatskoj nisu se menjale, ali evo na šta sve u ove tri zemlje treba da obratite pažnju ako idete automobilom.

Poslednji dan marta doneo je nove saobraćajne propise u jednoj od Srbima omiljenih zemalja za letovanje, a kazne su od zavisnosti od težine prekišaja podeljene u tri kategorije - do 100, 300 i 600 evra.

Ipak, ono što je najviše unelo nemire među srpskim putnicima jeste oduzimanje tablica i isprava kao mere sankcionisanja neodgovornih vozača.

Preciznije, u izveštaju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, objavljenog maja ove godine, navodi se da grčka policija može oduzeti saobraćajnu ili vozačku dozvolu i registarske tablice na period od 60 dana.

Tome treba dodati i da je nekadašnja odredba da je kaznu moguće umanjiti za 50 odsto ukoliko se plati u roku od 10 dana - ukinuta.

U istom obaveštenju navodi se i niz prekršaja za koje je predviđeno oduzimanje pomenutih tablica i isprava:

- korišćenje mobilnog telefona u vožnji bez bežičnih slušalica, odnosno uređaja za telefoniranje u automobilu

 - nevezivanje sigurnosnog pojasa

- vožnja motorcikla bez kacige

- bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar ili udes, ili se zagađuje okolina

- parkiranje na mestima gde se onemogućava prilaz rampama za invalide ili na mestima predviđenim za parkiranje invalida
vožnja (čak i na kraće) u zaustavnoj traci na auto-putu

- kršenje propisa kojima se reguliše prevoz dece

- "Za neke prekršaje, kao što je kretanje teretnih vozila i autobusa duže vreme preticajnom trakom na autoputu, oduzima se samo vozačka dozvola na 60 dana" dodaje se.

Auto-moto savez Srbije navodi čak i aktuelni cenovnik prekršaja, koji izgleda ovako:

nedozvoljeno parkiranje – od 40 do 80 evra

prekoračenje brzine – od 40 do 750 evra

nevezivanje pojaseva – 350 evra

nepoštovanje pešaka – 200 evra vožnja u alkoholisanom stanju – od 0,5 do 0,8 promila - 78 evra, od 0,8 do 1,1 promila - 156 evra, preko 1,1 promila - 625 evra opasna vožnja – 700 evra korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje – 100 evra

Treba dodati da širok raspon novčane svote koji se uočava kod visine kazne za prekoračenja brzine zavisi od toga za koliko je prekoračena dozvoljena brzina i gde je prekršaj zabeležen (u naseljenom mestu ili van njega).

Važno je napomenuti i da se novčane kazne uvećavaju za 100 odsto ukoliko počinilac ima godišnji oporezivi prihod od 50.000 do 100.000 evra i 200 odsto ako počinilac ima godišnji oporezivi prihod veći od 100.000 evra, na osnovu poslednje poreske prijave.

Iz AMSS-a dodaju da je u Grčkoj obavezno vezivanje svih pojaseva, obavezan je i trougao, prva pomoć, pa i protivpožarni aparat, koji, začudo, ne predstavlja bavezu u većem broju evropskih zemalja.

Deca i auto-sedište

U Grčkoj je zabranjeno da se deca starija od 3 godine i niža od 1.50 metara voze na prednjem sedištu vozila. Deca do 3 godine moraju da koriste dečija sedišta odgovarajuća njihovojh težini u svim automobilima, kombijima, osim ukoliko se voze na zadnjem sedištu taksija. Dečija sedišta treba da odgovaraju ECE standardu 44/03 ili novijim.

Deca visine 1.35 metara i viša mogu da koriste regularne sigurnosne pojaseve. Vožnja dece na prednjem sedištu u specijalnim dečijim sedištima okrenutim suprotno pravcu kretanja vozila dozvoljena je samo kada je deaktiviran vazdušni jastuk.

U Crnoj Gori kazne i do 2.000 evra

Kada je u pitanju Crna Gora, tamošnji Zakon o bezbednosti saobraćaja se nije menjao od 2013. godine, a po njemu za kršenje saobraćajnih propisa minimalna kazna za fizička lica iznosi 30 evra, a maksimalna čak 2.000 evra.

Pa tako, ukoliko vozač i putnici u automobilu ne vežu sigurnosni pojas platiće kaznu od 40 do 100 evra. Za neposedovanje fluoroscentnog prsluka predviđena je kazna od 30 do 80 evra.

U Crnoj Gori vozačima se toleriše 0,3 promila alkohola u krvi, a sve preko toga povlači rigorozne kazne.

Vozači kod kojih se izmeri od 0,3 do 0,5 promila platiće do 200 evra, a za više od 0,5, sledi oduzimanje vozačke dozvole i kazna do 2.000 evra ili zatvor do 60 dana.

Za upotrebu mobilnih telefona kažnjava se sa 60 do 150 evra, dok je za preticanje kolone kazna do 450 evra, a preko pune linije do 300 evra.

Kazna do 150 evra predviđena je ukoliko se na prednjem sedištu vozi dete mlađe od 12 godina, a od 30 do 80 evra biće kazna ukoliko dete do pet godina starosti ne vozite u posebnom, sigurnosnom sedištu.

Posebno su rigorozne kazne za prekoračenje brzine. Tako kazne za prekoračenje od 30 do 50 u naselju i 50 do 70 van naselja iznose do 450 evra, a za veća prekoračenja čak 2.000 evra.

Zakon predviđa da kazna za neisticanje nalepnice o registraciji iznosi do 200 evra, a za Crnu Goru je potreban i obrazac Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi, a kazna za njegovo neposedovanje je od 40 do 200 evra.

U Hrvatskoj mogu da vam oduzmu pasoš

Saobraćajne kazne su u Hrvatskoj su slične kao i u zemljama u regionu, pa se tako kreću od od 40 evra, pa do 2.000 evra.

Pa je tako za prekoračenje brzine u naseljenom mesto do 10 kilometara na sat kazna 40 evra, dok je 135 evra za prekporačenje od 20 do 30 kilometara na sat. Kazna za prekoračenje preko 50 kilometara na sat u naseljenom mestu iznosi od 600 do 2.000 evra. Kazne za prekoračenje van naeseljenog mesta su blaže i iznose u rasponu od 67 evra do 950 evra.

U Hrvatskoj mladi vozači ne smeju da voze ukoliko su popili koju, kao i profesionalni vozači i instruktori. Oni će platiti kaznu od 100 evra ako naduvaju do 0,5 promila alkohola, dok za ostale vozače je dozvoljena količina alkohola do 0,5 promila.

Pa tako, ako vam pronađu iznad 0,5 do 1 promila alkohola u krvi sledi kazna od 135 do 400 evra, a za preko 1,5 promila sledi kazna do 2.000 evra.

Nevezivanje pojasa u Hrvatskoj se plaća oko 70 evra, koliko košta kazna ako vas policija uhvate da pričate mobilnim telefonom dok vozite. Kazna za prolazak kroz crveno svetlo su rigorozne i iznose u rasponu od 270 do 680 evra.

U Hrvatskoj je obavezno vezivanje, sijalice, trougao, prva pomoć i sigurnosni prsluci, dok protivpožarni aparat nije obavezan.

Naplata kazni može biti na licu mesta ili se plaća u bankama u roku od 8 dana, a kao predostrožnost može se konfiskovati pasoš vozača.

Nigde bez auto-sedišta

Deci mlađoj od 12 godina nije dozvoljeno da se nalaze na prednjem sedištu. Jedini izuzetak se odnosi na decu mlađu od dve godine koja se mogu prevoziti na prednjem sedištu ako su u specijalnom sedištu koje odgovara njihovoj visini i ako su okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, a da pri tome moraju da budu deaktivirani vazdušni jastuci.

Deca do pet godina strarosti moraju da sede u posebnom sedištu koje odgovara njihovoj visini na zadnjem sedištu vozila. Deca od 5 do 12 godina moraju da se prevoze na zadnjem sedištu koristeći pojas sa tri tačke vezivanja sa specijalnom podloškom, ako je neophodna zbog njihove visine.

Kako je u Makedoniji

Za prekoračenje brzine u ovoj zemlji i to u naseljenom mestu kazne se plaćaju u iznosu od 20 do 300 evra. Za nevezivanje pojaseva kazna je 20 evra, a razgovor mobilnim telefonom 45 evra.

Za vožnju u alkoholisanom stanju kazna je od 250 do 400 evra, u zavisnosti koliko su vam promila alkohola u krvi pronašli. Ukoliko odbijete alko test, kazniće vas sa 500 evra. Za prolazak kroz crveno svetlo plaća se 300 evra, a kaznu će te platiti i ako se parkirate na nedozvoljeno mesto u iznosu od 45 evra.

Kroz Makedoniju je obavezna vožnja sa svetlima i tokom dana, u suprotnom sledi kazna od 35 evra. Takođe, u ovoj zemlji je obavezan trougao, vezivanje pojasa, prva pomoć, kao i protivpožarni aparat.

Komentari (1)

MILETA

05.07.2018 12:52

UZ MALI DODATAK, KAZNE U CG. SU OVOLIKE ALI ZA SRBE JOS VECE ,ZBOG VELIKE MRZNJE I NEMA PITANJA..OVAKO JE PROSAO MOJ SIN U CG ALI KAZE NIJE MU ZAO PARA OVO MU JE IOVAKO POSLEDNJE PUTOVANJE U CG.