Grčka, plaža
EPA/ PANTELIS SAITAS
Grčka, plaža

EPA/ PANTELIS SAITAS

Grčka, plaža, Foto: EPA/ PANTELIS SAITAS

- Očekujemo da će svako ko dođe u Grčku da se u Srbiju vrati zdrav, ali ukoliko se dogodi da se neko tokom odmora zarazi, biće mu obezbeđena sva zdravstvena nega bez ikakvih troškova - kazao je on podsetivši da će za ulazak u Grčku biti prihvaćene sve vakcine, dok će onima koji nemaju potvrdu o vakcinaciji biti potreban negativan PCR ili antigenski test.

Teoharis je naveo da će Grčka otvoriti nova radna mesta, kako bi bio dovoljan broj medicinskih radnika u svakom mestu i na svakom ostrvu, tako da naši građani nemaju razloga za brigu.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić ističe da se pregovara i da bi već sledeće sedmice mogli biti priznati i naši elektronski sertifikati koji su na tehničkom nivou već usklađeni sa Grčkom, što bi, kako naglašava, one koji ih poseduju odvojilo i omogućilo im da pri ulazu prođu kroz takozvanu brzu liniju.

Matićeva objašnjava da će građani koji nisu vakcinisani a imaju antitela moći da pređu granicu uz zdravstvenu potvrdu. Oni koji su preležali, a nemaju antitela moraće da imaju negativan brzi antigenski test. U svakom slučaju, Grci zadržavaju pravo nasumičnog testiranja na samim granicama.

Deca do 14 godina mogu slobodno u Grčku?

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), najavljuje da će u daljim razgovorima sa grčkom stranom tražiti da starosna granica dece kojima neće trebati nikakva dodatna dokumentacija za odlazak u Grčku s roditeljima bude podignuta sa 10 na 12 ili 14 godina.

Agencije zatrpane pozivima građana

Nekoliko agencija koje prodaju turističke aranžmane za Grčku za „Alo!“ je potvrdilo da je poslednja dva dana povećan broj poziva građana koji se interesuju za letovanje u Grčkoj.

Kako su kazali, građani se najviše interesuju o uslovima ulaska jer još imaju nedoumice, ali i o cenama i mogućnostima realizacije zamenskih vaučera.

Ističu da programe putovanja još nisu objavili jer je zeleno svetlo za ulazak u Grčku stiglo tek pre dva dana, ali je većina njih mišljenja da će cene smeštaja biti na nivou prošlogodišnjih.

Kada je reč o cenama avio ili autobuskog prevoza, nisu mogli da daju preciznije informacije, ali veruju da će cene avio-karata sigurno biti povećane.