SLAVIMO MALU GOSPOJINU Ako danas bude vedro, biće toplo cele godine! Ali jedno ne smete nikako činiti

Praznik obeležen crvenim slovom

Bogorodica, uspenje, Gospojina Sopoćani
Gospojina Foto: Wikimedia Commons

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Rođenje Presvete Bogorodice ili Malu Gospojinu, jedan od 36 velikih praznika koji se u crkvenom kalendaru označava crvenim slovom.

Roditelji Svete Deve Marije, sveti Joakim i Ana, bili su veoma stari kada se ona rodila. U to vreme bila je sramota da ljudi u braku nemaju decu. Verovalo se da je to Božja kazna za neki težak greh koji su počinili. Joakim i Ana zato su bili postidni pred ljudima i skrušeni pred Bogom. I u svojoj skrušenosti molili su se Bogu sa suzama u očima, da obraduje starost njihovu darovanjem jednoga čeda, kao što je nekad obradovao starca Avrama i staricu Saru darovavši im sina Isaka.

I Bog svemogući i svevideći obradovao ih je radošću, koja je prevazilazila daleko sva njihova očekivanja i sve najlepše snove. Jer im je darovao ne samo ćerku, no i Bogomajku; ozario ih je ne samo radošću vremenom nego i večnom. Dao im je Bog samo jednu ćerku, koja im docnije rodi samo jednog unuka - ali kakvu ćerku i kakvog unuka!

IZVUČENA LOTO SEDMICA Nagrada od čak 1,65 miliona evra otišla u ovaj grad!

Blagodatna Marija, blagoslovena među ženama, hram Duha Svetoga, oltar Boga Živoga, trapeza hleba nebesnoga, kivot svetinje Božje, drvo najslađega ploda, slava roda ljudskog, pohvala roda ženskog, istočnik devstva i čistote - to beše Bogom darovana ćerka Joakima i Ane.

Rođena je u Nazaretu, a posle 3. godine roditelji su je dali u Jerusalimski hram, odakle se vratila opet u Nazaret, da uskoro čuje blagovest Svetog arhangela Gavrila o rođenju Sina Božjeg, Spasitelja sveta, iz njenoga prečistoga i devičanskoga tela.

Detaljan spisak mesta na koja će građani Srbije pohrliti u nedelju

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 20.09.2019. 17:10 - 20.09.2019. 17:25 Važna vest za građane Srbije. Beograd, šetnja, građani, Foto: Tanjug * U nedelju 22.

Običaji na Malu Gospojinu

U narodu se ovaj praznik obeležava živopisnim običajima, koji su posebno posvećeni rađanju.

Neke porodice u svečanom ruhu iako ne slave i ne idu na slavu više dana provode u prazničnom raspoloženju posebno u krajevima gde se održavaju malogospojinski vašari.

SAOPŠTENJE RHMZ Vesti su loše: Smrzavaćemo se! Spremite se za neizdrživo! (FOTO)

Veruje se da kada je o prazniku vedro da će nam se sunce smešiti i tokom jeseni, ali i zime.

Žene na ovaj dan ne bi trebalo da spremaju kuću, peru veš i obavljaju druge slične poslove.

SLETEO U PLJEVLJA I OSTAVIO SVE U ŠOKU Andrej iz Šapca balonom poslao poruku u svet! Školarac Ivan nije mogao da veruje kad je našao OVO pismo u njemu!

Postoji verovanje da na Malu Gospojinu ništa ne treba raditi od poslova koji se rade rukama. Na današnji dan navodno nije dobro ni započinjati nikakve nove poslove, već to treba odložiti za neki od narednih dana.

BONUS VIDEO: Gori automobil na Pupinovom mostu!

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Ivana
  21/09/2019 - 11:30
  Slava joj i milost na Presvetoj Bogorodici nek daje na svima puno zdravlje,sreca,mir i blagoslov.Srecna slava i imendan na svi koji slave.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi