Zgrada
RINA
Zgrada

RINA

Zgrada, Foto: RINA

Za mnoge vozače u Srbiji, a posebno u prestonici, parkiranje je postalo prava noćna mora. Više nije pravilo da taj problem muči samo one koji treba da se parkiraju negde u centru grada, već je postalo svakodnevica i na periferiji. Zato se vlasnici garaža ili parking mesta trenutno mogu nazvati pravim srećnicima.

Upravo problem sa parking mestima, kažu za „Alo!“ agenti za promet nekretnina, uticao je i na celokupno tržište nekretnina, i to ne samo na kupoprodaju, već i na iznajmljivanje stanova i kuća.

- Velika potražnja za parking mestima uticala je na to da garaže u ekskluzivnim delovima grada dostižu cenu nekretnine za stanovanje koja može da se kupi u manjim mestima ili na obodnim delovima većih gradova. Evo, pogledajte u oglasima, stan na periferiji je 1.000 evra po kvadratu, a garaža na Vračaru je i po 50.000 evra. Računica je čista - ili 50 kvadrata stana, ili 15 kvadrata garaže - kaže za „Alo!“ Jugoslav O., radnik u jednoj agenciji.

Parking u Užicu

Rina

Parking Foto: Rina

Kako kaže njegov kolega Bojan M., veliko je čak i interesovanje za kupovinu parking mesta u dvorištima zgrada.


- Zato sad vlasnici stanova koji poseduju zajednička dvorišta sa parking mestima zadovoljno trljaju ruke. Oni stan mogu da prodaju ili da rentiraju po znatno višoj ceni, jer nikome ne odgovara da traži parking kad god dođe kući, na primer, s posla ili iz provoda. Svima je jasno da je mnogo komotnije znati da uvek imaš gde da smestiš auto i lagano uđeš u kuću - priča ovaj agent.

Oba agenta složna su u tvrdnji da je cena stanova sa garažom, kako pri iznajmljivanju, tako i prilikom prodaje, viša za 15 do 20 odsto.

- Mnogi vlasnici garaža u zgradama koje su zidane sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog veka sreću se sa problemom, zbog kojeg tu svoju nekretninu moraju ponuditi po manjoj ceni, jer su te garaže nefunkcionalne, odnosno manje kvadrature i pravljenje za automobile koji su tada bili u modi, dok su danas vozila mnogo šira i modernija, pa ne mogu stati u takve objekte - priča Bojan M. i objašnjava:

- Danas se traže garaže koje imaju minimum 15 kvadrata, dok te starije garaže obično imaju 11 kvadratnih metara i to ih čini manje privlačnim.

Prema rečima agenata, lokacija ima presudnu ulogu kada je u pitanju određivanje cene kvadrata garaže, pa se tako u ponudi mogu naći kvadrati od 30 pa do 3.000 evra.

- Cena iznajmljivanja garaža je takođe visoka na nekim ekskluzivnijim, odnosno prometnijim lokacijama. Zavisno od lokacije i kvadrature, možete iznajmiti garažu za od 20 do 240 evra mesečno.

Uskoro novi parking sa 140 mesta na zemunskom Keju oslobođenja

Površina na Keju oslobođenja u Zemunu, pored vrtića „Mala sirena“, postaće parking prostor površine 4.700 kvadratnih metara, čime će biti prevaziđen problem nedostatka mesta za parkiranje u centralnom delu Zemuna. Parking će imati oko 140 mesta, od toga će šest biti namenjeno za lica s invaliditetom, jedno je porodično parking mesto, a biće postavljen i parking za bicikle, dok će za stanare okolnih zgrada biti omogućeno povlašćeno parkiranje.