Ulični svirač Dražen
Alo.rs/V.Đ.

- Koriste ga Aboridžini Australije, pravljen je od drveta eukaliptusa, a poseban je i po vibrantnom zvuku koji se proizvodi usled duvanja - rekao je reporterima Alo.rs.

Dopada li Vam se zvuk didžiridu?

 

Dražen je istakao da je svirao nekoliko drevnih instrumenta, uglavnom azijskih, a sebe je pronašao kada je od prijatelja na poklon dobio didžiridu.

- Kada dva sata sviram, postajem srećan, samo se smejem, jer didžiridu podiže vibracije - kaže on.

Ulični svirač Dražen

Alo.rs/V.Đ.

Ovako izgleda didžiridu, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Ovaj svirač je dodao da didžiridu kombinuje sa meditacijom. Prema njegovim rečima, to je odličan spoj, jer je muzika instrumenta usresređena na srce, a meditacija na misli.

- Kako bi čovek sebi pomogao, treba da bude opušten, da otkrije šta ga muči. Organu koji ga boli, recimo, nozi ili jetri, treba da se zahvali. Dakle, poenta je voleti sebe. Što se tiče zvuka, tu se takođe povezuješ sa nekom frekvencijom - objašnjava Dražen.

On tvrdi i da didžiridu, drevni instrument Aboridžina, domorodačkog plemena Australije, skida i najaču crnu magiju - vudu, koju izvorno koriste Afrikanci. Prema njegovim rečima, zvuk ovog instrumenta može da oduva čini vudu magije.

- Didžiridu je možda i ključan u magijskim ritualima, ali kada kažem "magija", ne mislim samo na crnu magiju, već i na dobru, onu što nazivamo belom, jer se može upotrebiti u spiritualnom - priča Dražen.

Pročitajte: