Skitnice u Čerencu
V. Pešić
Skitnice u Čerencu

V. Pešić

Skitnice u Čerencu, Foto: V. Pešić

50 porodica 15 godina stanuje bez vode, struje i kanalizacije, tekstilcima "Jumka" društvo prave zmije, gušteri, pacovi, miševi, žabe i bubašvabe

U dve nezavršene četvorospratnice u radničkom naselju Čerenac u Vranju, 50 porodica živi kao u srednjem veku već 15 godina. Bez vode, struje i kanalizacije. Naprednjačko-socijalistička vladajuća koalicija ispuniće obećanje: Gradsko veće odobrilo je priključenje bespravno useljenih stanova na vodovod. Član gradske vlade Zorica Jović saopštila je da je pokrenuta inicijativa da ukleto naselje uskoro dobije struju i kanalizaciju.

Stanari u Čerencu

V. Pešić

Stanari u Čerencu, Foto: V. Pešić

Porodicama bivših radnika tekstilne kompanije "Jumko" život kao da je stao 2. maja 2003. godine, kada su na juriš upali i bespravno zaposeli 50 još nezavršenih stanova. Stampedo je usledio kada se Vranjem pronela vest da će "Jumko" stanove da proda po tržišnoj vrednosti.

- Uplašili smo se da će u vodu pasti dotadašnje rang liste za dodelu stanova. U "Jumku" sam radila 36 godina i od plate izdvajala stambeni dinar. Smatrala sam da i meni pripada stan. Političari su godinama uoči izbora obećavali brda i doline, ali ništa nisu pomogli, priča useljena stanarka Stanka Spasova.

Pročitajte još: 

Pretili su tekstilci da će stanove braniti lancima, sekirama, motkama, barikadama. Ukupno tri stambene zgrade za "Jumko" je svojevremeno izgradila gnjilanska "Binačka Morava". Situacija je bila nerešiva, jer posle upada divljih stanara gnjilanski dunđeri zbog neobavljenog tehničkog pregleda nisu mogli da "Jumku" predaju tri lamele i dobiju novac. Rešenje je bilo da ilegalci napuste stanove, koje je trebalo dovesti u red.

Stanari su odbijali da napuste stanove, jer su se plašili da će ostati bez krova nad glavom. Stanovi nisu mogli da dobiju vodu, struju i kanalizaciju, jer nije obavljen tehnički prijem zgrada. Dobijanju upotrebne dozvole za stanovanje mora da prethodi izlazak stanara i kompletna obnova godinama korišćenih stambenih kvadrata.

Ne samo što stanari u Čerencu 15 godina žive životom nedostojnim čoveka, već nemaju mira od agresivnih narkomana, skitnica, zmija, pacova, miševa, žaba, guštera, bubašvaba i druge gamadi. Nezavršena treća lamela utočište je skitnica i alkoholičara.

 

 

Komentari (1)

Сараџогла

03.10.2018 21:23

Деценијама ко год је навратио из Босне и Црне Горе и запослио се у било којој београдској фирми ома је турен на списак за стан?Ускоро га је и добио!А ми србијанци смо ту и тамо добили стан ако претекне.На пример ... Београдска жена машиновођа за пар година одлази у пензију а станује као подстанар?Само зато што јој је Србија у крштеници а у срцу јесте!