DVOJE DECE PREMINULO ZBOG ĐARDIJE! Pedijatar ukazuje na SIMPTOME koje ne smete zanemariti: Ako roditelji primete da...
Foto: Shutterstock

Slučaj koji se desio u Liverpulu, kada je dvoje dece predškolskog uzrasta preminulo nakon što su bili zaraženi đardijom, ređom infekcijom koja izaziva malaksalost, ali i ostale tegobe, potresao je javnost.

Nadležni ispituju da li je baš ova infekcija direktni uzročnik tragedije, budući da nije poznato da dovodi do fatalnih ishoda.

Na ovu temu razgovarali smo sa poznatim pedijatrom, dr Sašom Milićevićem koji nam je pojasnio šta je zapravo đardija, kako se javlja i da li nam preti epidemija. 

Šta je đardija? 

- Giardia lambdia predstavlja jedan mikroorganizam koji izaziva organe za varenje, poput stomačnog virusa je, ali nije klasičan virus, jer je mnogo upornija od njega. Ona se povremeno javlja i nema pravila u kojoj godini života se može javiti - govori za Alo! pedijatar Saša Milićević.

Tegobe koje se javljaju

Đardija može izazvati određene tegobe, a prema rečima dr Milićevića, to su: povraćanje, dijareja, temperatura.

Budući da dečica u vrtiću i nemaju naviku da često peru ruke, a dotaknu se svakakve prljavštine, lekar apeluje da ukoliko roditelji primete kod deteta izraženije simptome, odu kod dežurnog lekara i ne čekaju ''da se situacija reši sama od sebe''.

- U ovim slučajevima, najbolji pokazatelj je analiza stolice, na osnovu koje se utvrđuje osetljivost na mikroorganizme. Hrana koju unosimo u naš organizam često je kontaminirana, a svakako treba svi da težimo tome da jedemo što više termički obrađenu hranu - zaključuje dr Milićević.

Potencijalna epidemija

Kako je naveo poznati pedijatar za naš portal, tokom zaraze đardijom zasad nema većih koplikacija, a on se nada da to neće prerasti u epidemiju. Takođe, situacija u Srbiji je pod kontrolom, te trenutno nema takvih slučajeva kod nas.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading