nevreme
Foto: Printscreen/Foto: RINA

U nedelju, kasno popodne, jako olujno nevreme sa Pešterske visoravni preselilo se u Polimlje, pa su najviše "nastradali" Priboj i Prijepolje, kao i njihova sela razuđena po obroncima okolnih planina.

Oluja je usledila nakon veoma toplog junskog dana, a dnevne temperature proteklih dana bile su iznad proseka za ovaj period godine u ovom kraju.

Kako su rekli građani, samo se odjednom naoblačilo i ubrzo krenulo da pada, prvo kiša, a onda i grad.

- Grad je u pojedinim delovima opštine "tukao" čak i do 20 minuta, kod nas je ipak malo malo kraće, ali je iza sebe ostavio ogromne posledice. Odavno ne pamtimo da su padale krupnije ledenice, bile su i veće od jajeta - ispričali su nam građani Priboja.

Ogromna količina grada sručila se i na Prijepolje, pa su od težine ledenica oštećeni i krovovi, automobili, razbijena stakla i šofešajbne, uništeno voće... Ni Prijepoljci, kažu, ne pamte da se u skorije vreme sručio krupniji grad.

- E ovaj talas je sada dokusirio sve što je preživelo prethodne oluje ove godine, iza ovoga ne ostaje ništa! Najviše žalimo za usevima - rekli su nam u okolini Prijepolja.

Tokom oluje se prolila i ogromna količina kiše, pa su nabujali potoci razneli seoske makadamske puteve, a na lokalnim saobraćajnicama, i magistralnom putu, došlo je do odrona. Ekipe AD "Putevi Užice", nakon oluje su radili na otklanjanju nanete zemlje i kamenja sa kolovoza.

- Na ulasku u Prijepolje velika količina vode izazvala je bujične potoke, koji su ogromnu količinu materijala izneli na put u Hašimbegovića polju, koji vodi za Crnu Goru. Saobraćaj se odvijao otežano, ali su naše ekipe sa dve veće mašine i kamionom ukonili sve nanose, pa je saobraćaj normalizovan - rekao nam je Alen Mušanović iz Puteva Užice.

Ogromnu štetu pretpela su i okolna sela ove dve opštine, naručito domaćinstva koja se bave uzgajanjem voća, a prvensteno maline, koja je ovih dana u jeku berbe.

Telegraf

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading