Prijemni ispit
Foto: Tanjug/Tanjug/Zoran Estic

U Srbiji danas počinju prijemni ispiti na fakultetima, a budući brucoši mogu da biraju između devet državnih univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru i Prištini - sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, 22 državne akademije i visoke stručne škole i sve više privatnih fakulteta.

Prema pisanju lista "Blic" ove godine je vladala prava pomama za određenim fakultetima i smerovima, gde se prijavljivalo i po 10 kandidata za svako mesto na budžetu, a najveće interesovanje vladalo je za Arhitektonski, Građevinski, Elektrotehnički, Medicinski, Pravni, Stomatološki, Fakultet bezbednosti, FON. Takođe, veliko interesovanje vlada i za smerove psihologija, IT, logopede, stomatologe, ekologija i zaštita životne sredine.

Ministarstvo prosvete ranije je saopštilo da na teret budžeta može da se upiše 17.697 studenata plus 510 (studenti sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti, oni koji su srednju školu završili u inostranstvu), dok na akademijama i visokim stručnim školama ima mesta za 4.676 studenata i 132 akademaca.

Najskuplje je studiranje na Arhitektonskom fakultetu - 300.000, dok je najjeftinije na Tehničkom fakultetu u Boru, gde jedna godina studiranja košta 60.000 dinara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading