"NOGE ODJEDNOM PROPADNU" U ovom delu toka, Drina najstrašnije uzima živote!
Printscreen


U donjem toku reke Drine kroz Mačvu, tragedije se ne pamte retko. Na divljim plažama, u virovima ćudljive reke, u poslednjih sedam godina stradalo je troje dece. Profesor fizičke kulture Slobodan Rosić upozorava da čak i najveštiji plivači teško uspevaju da se izbore sa Drinom, koja predstavlja ozbiljnu opasnost čak i za najiskusnije plivače.

"Nije važno da li si dobar plivač jer sa Drinom teško uspevaju da se izbore ni najiskusniji, a kamoli mladi i deca kojih leti bude najviše na plažama", kaže profesor fizičke kulture Slobodan Rosić.


Opasnost na "šljunkarama"

Iako se kupanje na reci ne smatra bezbednim ni u plićacima koje popularno nazivaju "šljunkarama", najveća opasnost leži u kraterima u rečnom koritu koji su nastali eksploatacijom šljunka i peska. Meštani upozoravaju da čak i na "živoj vodi" noge odjednom mogu propasti, a kovitlac vuče u dubinu, predstavljajući ozbiljnu pretnju po bezbednost plivača.

"Iako je voda plitka, dešava se da noge odjednom propadaju i kovitlac vuče u dubinu. U tako snažnom vrtlogu samo u najsrećnijim slučajevima se sačuva glava. Opasni su drinski vilimani," ispričao je stariji meštanin Badovinaca.

Tragedije koje se pamte

U sećanju meštana Badovinaca i dalje je prisutna tragedija iz 1960. godine, kada se u reci ugasilo šest života učenika osnovne škole u ovom selu. Profesor francuskog jezika Živadin Rokić poveo je đake na izlet na reku, gde su se šetali sredinom reke i igrali loptu. U trci za loptom, šestoro dece upalo je u vir i izgubilo živote, dok je profesor uspeo da spase četvoro đaka.

"Profesor francuskog jezika Živadin Rokić je na izlet na reku poveo đake iz svog odeljenja i nekoliko učenika sedmog razreda. Njih 15 su išli sredinom reke koja je bila duboka malo iznad kolena bacajući loptu ispred sebe. Kada su potrčali za loptom, upali su u vir i šestoro se udavilo. Profesor Rokić je uspeo da spase četvoro đaka, a petoro je samo isplivalo na obalu," zabeleženo je u novinskim člancima te godine i monografiji škole u Badovincima.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading