Vrućina u gradu
Foto: Alo/Alo! Vladimir Beatović

U Srbiji je nekoliko dana bilo kao u pustinji, uz tropske temperature i zamućeni vazduh česticama peska iz Sahare, ali ni pad temperature posle pika toplotnog talasa neće doneti naročito osveženje.

Ivan Ristić

Masanori Jošida

 

Kako je za Alo! najavio meteorolog Ivan Ristić, temperature u Srbiji će u narednom periodu biti u padu, pašće dosta kiše, ali ni to neće doneti olakšanje.

- Ulazimo u nestabilan period sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine, a ponegde će padati i grad. Takvo vreme će trajati tokom cele sledeće nedelje, a temperatura će se kretati od 28 do 34 stepeni.  Dakle, moguće su ponovo tropske temperature, ali biće mnogo vlage i kiše, što znači da će vreme biti mnogo gore zbog sparine. To će možda biti još i teže za zdravlje ljudi, jer ako su svaki dan sparine i kiše, to svako od nas oseća - kaže meteorolog za Alo!, i dodaje da ipak neće biti moguće superćelijske oluje. 

Vrućina u gradu

Alo! Vladimir Beatović

 

- Veći su izgledi da će se dogoditi lokalne nepogode, dok su izgledi za superćelijske oluje znatno manji. Međutim, za malo mesto pogođeno lokalnom olujom posledice mogu da budu ozbiljne, kao kada se dogodi superćelijska oluja u regionu - objasnio je Ristić, i apelovao na ljude da se spreme za moguće poplave.

Vrućina u gradu

Alo! Vladimir Beatović

 

- Važno je da se očiste odvodi jer će pasti od 20 do 30 mililitara kiše. Padavine su najavljene za celu zemlju, a posebno na jugu Srbije - rekao je Ristić, i dodao da će nas novi toplotni talas zadesiti već sredinom jula.

- Početak jula biće malo svežiji, imaćemo temperature do 30 stepeni, čak i malo niže, a novi toplotni talas sa tropskim temperaturama nas očekuje tek od sredine jula. S druge strane, na moru neće biti toliko vruće, što je lepa vest za sve one koji planiraju da idu na odmor. Najviša temperatura će biti oko 30 stepeni, a temperatura mora je sada između 24 i 26 stepeni - rekao je Ristić za Alo!.

Bosna najtoplija zemlja na planeti

Ristić je naveo i da su prethodnih 12 meseci od juna prošle godine rekordni i najtopliji od 1960. ne samo u Srbiji već i na planeti, a najtopliji region je Balkan.

- Znači, na planeti Zemlji najviše odstupanje od normalne temperature ima Balkan, sa oko 2,5 stepena, a Bosna i Hercegovina od zemalja je najtoplija na planeti - rekao je on. Ristić je naveo i da on ima neku svoju teoriju koja se zove tajna veza između klime, vulkana i zemljotresa.

- Po mojoj teoriji, geotermalna energija koja stiže iz dubine zemlje je odgovorna za promenu klime. Znači, nije samo čovek odgovoran nego i ta dešavanja - rekao je on za Tanjug.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading