nevreme pogodilo užice
Foto: Alo/Foto: RINA

U Srbiji će danas biti veoma toplo, sparno i pretežno sunčano vreme, sa temperaturom do 40, a talas jakih i ekstremnih oluja očekuje se na severu Srbije popodne i uveče.

"Najjače nevreme izvesno je na teritoriji: sve tri Bačke, severnog i Srednjeg Banata, Srema. Mačvanski i Kolubarski okrug, zajedno sa Gradom Beogradom, Šumadijom i južnim Banatom će, takođe, biti u visokom riziku od jakih nepogoda", objavio je meteorološki sistem Hailz Srbija.

Dalje dodaju da će planinski region zapadne i jugozapadne Srbije će biti još jedna zona iniciranja razvoja koji se mogu otisnuti daleko na istok, do Rumunije i Bugarske, zahvatajući centralni i deo južnog pojasa Srbije. U ovom sektoru može biti olujnih i orkanskih udara vetra.

Vremenska prognoza

Printscreen

 

 

"Sever Srbije, ipak, ostaje glavna regija gde su najizvesnije silovite oluje. Na širokom području će biti olujnog (20-25 m/s) i orkanskog (32-40 m/s) vetra, a u početnim razvojem oluja izrazito krupan grad (5-10 cm u prečniku) će biti još jedna pretnja iz ovih oluja. Severoistok Bosne, Slavonija i jugozapad Mađarske su region odakle će oluje, od interesa za sever Srbije, početi da se razvijaju. Strujanje će biti jugozapadno. Najrazvijeniji olujni sistemi će se kretati zapadnim strujanjem.

Na sajtu Vreme i radar jasno se vidi kako se ćelijski oblaci sa severa spuštaju u našu zemlju i donose nepogode.

Vremenska prognoza

Printscreen

 

 

Prvi na udaru već oko 13 sati biće delovi oko Subotice.

Vremenska prognoza

Printscreen

 

 

Potom se razorni oblaci šire dalje na jug, te će zahvatiti Novi Sad, Šid, Jašu Tomić…

Vremenska prognoza

Printscreen

 

 

Posle 16 sati očekuje se prestanak padavina.

Vremenska prognoza

Printscreen

 

 

Upaljen meteoalarm

Banat, Bačka, Srem, zapadna i jugozapadna Srbija i područje Beograda danas su u narandžastom, dok su Šumadija, Pomoravlje, jugoistočna Srbija i Kosovo i Metohija u crvenom.

Crveni meteo alarm znači da je vreme vrlo opasno: Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading