Dr Danijela Jevtić
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Za pomoć su se najviše javljali hronični bolesnici, imali su čak 1.055 poziva, a bilo je temperature zbog sunčanice, zatim hipertenzije, nervoze, agresivnog ponašanja, gušenje i aritmije.

Navodi da je pet grupa hroničnih bolesnika najugroženije, i napominje da sada u ishrani treba izbegavati mlečne proizvode i meso.

Hitnoj pomoći uglavnom su se javljali hronični bolesnici i osobe koje su imale problema sa gušenjem, a povećan je broj aritmija. Dr Danijela Jevtić ponavlja male savete za vrele dane, o "ponašanju" na suncu, ishrani i vožnji.

- Hitna pomoć intervenisala je tokom noći ukupno 85 puta, od toga je 20 intervencija bilo na javnim mestima, i to najviše zbog osoba u alkoholisanom stanju i onih kojima je pozlilo zbog visokih temperatura - navela je dr Jevtić za RTS.

Dodala je da su juče intervenisali zbog jednog razvijajućeg infarkta, a pacijent je vožen u KBC "Bežanijska kosa".

Dr Danijela Jevtić je podsetila da je visoka temperatura opasna i za saobraćaj – bilo za pešake ili vozače, na kupalištima, kao i za "kućni traumatizam".

- Izlaganje suncu treba da bude umereno, pogotovo za ljude koji su imali intervencije na srcu, posle srčanih i moždanih udara, a to važi za najmlađe i najstarije - navela je ona.

Pet grupa hroničnih bolesnika najugroženije

Prva stvar koju treba uraditi kada dete klone je napojiti ga, ukazuje doktorka.

Kaže i da su veoma su slične tegobe i kod najstarijih osoba.

- Dešavaju se nervoze, agresivna ponašanja, povećan je broj aritmija - navela je dr Jevtić i dodala da su najugroženiji:

  • dijabetičari
  • epileptičari
  • psihijatrijski bolesnici
  • ljudi koji su imali intervencije na srcu i mozgu

Što se tiče ishrane, savetuje lakšu hranu, izbegavanje mlečnih proizvoda i mesa. Kada se kreće na put, treba napraviti pauzu pre premora, a vozilo provetriti da bismo izbegli toplotni udar, rekla je dr Danijela Jevtić i dodala da se to pogotovo odnosi na decu.

(RTS)

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading