Konferencija o bezbednosti na internetu
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

Piše: Milan Đuričić

Dobrijević je za Alo! istakao da nema univerzalnog saveta koji se može dati roditeljima, sem da slušaju svoju decu.

- Moramo imati uvid u to šta oni rade na internetu i na koji način ga koriste, i to je savet za roditelje. Što se tiče institucija i onoga što mi radimo, imamo Nacionalni kontakt-centar za bezbednost dece na internetu, jer roditelji često ne znaju koji savet da daju. Zanimljivo je da od 40.000 kontakata u dosadašnjem radu centra, više od 85 posto su upravo kontakti sa roditeljima. Pozovite broj 19833, to su adrese gde najviše dajemo savete kako bezbedno koristiti tehnologije, kako se odnositi prema deci u pogledu tehnologija, pa čak i naučiti neke stvari na uređajima: kako instalirati antivirus, menjati šifre i slično - ističe državni sekretar.

Dobrijević se osvrnuo na važnost medija u bezbednom korišćenju interneta.

- Nastavljamo da radimo na tome i izuzetno smo srećni što vidimo da mediji, poput Alo! koji organizuje ovaj događaj, vide ovu temu kao izuzetno važnu i ponašaju se društveno odgovorno. U moru informacija kojima smo izloženi, izuzetno je važna uloga medija koji će dati pravu informaciju i kvalitetniji sadržaj. U ovoj temi nema interesa i najvažnije je da svi učesnici, od medija do ministarstva, Vlade Republike Srbije i institucija, ali i vodećih kompanija, svi šaljemo istu poruku o pametnom i bezbednom korišćenju tehnologije.

- Uloga medija je presudna. Mi iz institucija, na čelu sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom telekomunikacija, pokušavamo da uspostavimo formalne sisteme, kroz školski sistem i radionice i savete koje nudi Nacionalni kontakt-centar. Međutim, živimo u društvu gde institucije imaju sve manje težine. Informacije su dostupne sa svih strana i nisu kontrolisane, motivisane su samo željom za prodaju proizvoda, dobijanjem korisnika i slično. Zato je uloga medija važna jer je informacija koju jedan respektabilni medij dostavlja nešto što će u moru informacija neko prihvatiti sa većom dozom poverenja. To je ključ, stvaranje poverenja na globalnoj mreži u kojoj mediji imaju neprocenjivo važnu ulogu.

On priznaje da, kao roditelj, ima i lični stav o temi sigurnog interneta.

- Imamo sreću da su naša deca izuzetno inteligentna i informisana, mnogo više nego generacije pre 20, 30 godina. U tom smislu je važno da ih slušamo i čujemo, i možemo mnogo da naučimo od njih. Iako sam diplomirani inženjer elektrotehnike, ne takmičim se sa svojom decom u upotrebi tehnologije, već učim od njih. Svoju ulogu obavljam tako što sam prisutan i čujem i vidim šta oni rade. Nekad budem zaprepašćen, pa upozorim i sugerišem, a nekad budem impresioniran informacijama i zaključcima koje donose.

- Kod mladih vidim ogromnu želju za učenjem i prihvatanjem. Mnogo su spremniji za ono što život donosi, nego što smo mi bili u njihovim godinama. Naša dužnost je da im obezbedimo tu mogućnost i infrastrukturu za pristup mrežama i podacima jer je korist nezamenljiva, ali je i dužnost da imaju koga da pitaju i da dobiju istinu, jer je jedan pravi odgovor tolerancija, dijalog i filtriranje neodgovarajućih stvari.

Državni sekretar priznaje da mu povremeno treba „predah“ od interneta.

- Jedna od korekcija koje sam uradio u životu je da više slušam svoju decu što podrazumeva da se po podne telefon ostavlja na stranu. Jako je važno imati sliku o porodici u kojoj ne sedimo za trpezarijskim stolom sa četiri uređaja, nego govorimo jedni sa drugima - zaključio je Dobrijević. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading