Telegram grupe
Foto: Printscreen/Foto: Privatna arhiva/osnazzene.org.rs


Danas je u hotelu Mona Plaza u Beogradu održana konferencija pod nazivom "Bezbedno i konstruktivno korišćenje digitalnih tehnologija", gde su prisutni imali priliku da se upoznaju sa najnovijim trendovima i izazovima u digitalnom svetu. Jedan od glavnih govornika na konferenciji bio je Jelena Trivan, koja je istakla da je veštačka inteligencija otvorila nove mogućnosti, ali i nove pretnje, posebno kada je reč o zaštiti dece na internetu.


Trivan je naglasila da je saradnja teleoperatera sa medijima važna, ali da je ključni deo u zaštiti dece od online zloupotreba ipak uloga institucija. Ona je istakla da je veoma bitno da institucije poput UNICEF-a i međunarodnog Plavog telefona aktivno sarađuju na rešavanju ovog problema. Deca se često osećaju izgubljeno i traže pomoć, a sada, kada su zbog pandemije često zatvorena u svojim domovima, suočavamo se sa sve većim posledicama zloupotrebe na internetu.


Jedan od najalarmantnijih primera koje je Jelena Trivan iznela jeste slučaj koji se nedavno dogodio u Srbiji. Na Telegram platformi otkrivena su dva kanala gde su se šerovale, prodavale i razmenjivale pornografske fotografije članova porodice. Ono što ovaj slučaj čini posebno uznemirujućim jeste činjenica da je najmlađe dete koje je bilo predmet ove strašne zloupotrebe imalo samo 5 godina, a osoba koja je šerovala ove fotografije bila je rođeni otac deteta. Ovaj slučaj jasno ukazuje na ozbiljnost problema zloupotrebe dece na internetu i potrebu za hitnim reagovanjem kako bi se zaštitila deca od ovakvih trauma i zlostavljanja.

Konferencija je istakla hitnost potrebe za jačanjem mera zaštite dece na internetu, uključujući saradnju sa institucijama, edukaciju roditelja i dece o online bezbednosti, kao i strože zakonske mere protiv počinilaca ovakvih zloupotreba. Ovi koraci su od suštinskog značaja kako bi se deci pružila sigurnija online sredina u kojoj mogu da rastu i razvijaju se bez straha od zlostavljanja i zloupotrebe.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading