mala matura
Foto: Alo/Foto: Alo/Masanori Jošida

Mali maturanti polagali su juče prvi od tri ispita za malu maturu. Test iz maternjeg jezika prošao je dobro, složni su osmaci koje je Alo! zatekao odmah posle polaganja ispred OŠ „Drinka Pavlović“. Najviše muka zadalo im je značenje reči „revnosno“, kao i analize dela „Gračanica“ od Desanke Maksimović i „Pohod na Mjesec“ Branka Ćopića.

Test iz maternjeg jezika je počeo u devet časova i trajao je tačno 120 minuta, a pregledanje će se obaviti danas. Učenici su morali ispred učionica da ostave sve elektronske naprave poput mobilnih telefona i pametnih satova, dok su dežurni nastavnici svoje uređaje ostavljali u zbornici pre početka testiranja.

Osmaci će danas rešavati zadatke iz matematike, a sutra, 20. juna, polagaće treći test iz predmeta po izboru.

Kako su đaci OŠ „Drinka Pavlović“ rekli za Alo!, najteže su im pali zadaci sa prepoznavanjem tekstova i analizom pesama.

Šta ne sme da se unese na polaganje testa!

  • Pre nego što krene na polaganje male mature, đak mora da proveri da li je, pored školskog pribora, poneo đačku knjižicu.
  • Kada je u pitanju pribor za polaganje, on se razlikuje u zavisnosti od testa koji se polaže:
  • Na polaganje testa iz srpskog jezika deca su mogla da ponesu grafitnu olovku, gumicu i plavu hemijsku olovku kojom pišu konačne odgovore.
  • Na polaganje testa iz matematike deca bi trebalo da ponesu grafitnu olovku, gumicu i plavu hemijsku olovku kojom pišu konačne odgovore, ali bi trebalo da ponesu i lenjir, trougao i šestar.
  • Na polaganje nekog od izbornih predmeta deca bi trebalo da ponesu grafitnu olovku, gumicu i plavu hemijsku olovku kojom pišu konačne odgovore.

- Težina testa iz srpskog jezika je bila osrednja, skoro isto kao i na probnom. Meni su malo teže pali razumevanje i analiza tekstova, tačnije 19. i 20. pitanje. Kako sam svu koncentraciju istrošila već kod prvih 15 pitanja, nisam dovoljno obratila pažnju na analiziranje teksta i svakako mislim da mi ta pitanja neće biti tačna. Sa ostatkom sam jako zadovoljna i mislim da ću imati željeni broj bodova. Moja želja je da upišem XI gimnaziju ili Gimnaziju „Sveti Sava“ - rekla je maturantkinja Ana M. za Alo!.

Kako đaci kažu, većina pitanja je bila na zaokruživanje. Od gramatike su bili padeži, prepoznavanje vrste rečenica, stilske figure i glasovne promene.

- Uglavnom su bila laka pitanja ako si se dobro spremio i naučio. U tom slučaju test smo brzo završavali. Meni lično je bilo lako, sve sam uglavnom, po mom mišljenju, uradio tačno. Najteže su mi pale stilske figure. Dosta je bilo pitanja iz književnosti - kaže Luka M.

mala matura

Foto: Alo/Masanori Jošida

 

Maturanti su jako optimistični finalnim rezultatima iz testa srpskog jezika, kako kažu, svi uglavnom očekuju između 17,18 i 19 bodova.

- Uradila sam sve zadatke, mada dosta sam se spremala i učila. Kod poslednja dva je trebalo dobro da se razmisli i pročita tekst, oni su bili dosta zahtevni. Poslednji zadatak je bila analiza pesme Desanke Maksimović „Gračanica“, a primećujem da je dosta mojih drugara imalo problem da analizira. Onaj ko se spremao bez problema može da izvuče maksimalan broj bodova, dok neko ko nije pipnuo knjigu nema velike šanse. Što se tiče mene, ja sam već upisala Srednju internacionalnu školu na engleskom jeziku - rekla je za Alo! Srna T.

Kako kažu đaci, teško im je palo i značenje reči „revnosno“.

- Test iz srpskog nije bio pretežak, možda čak i lakši nego prošle godine. Meni je najteže pao 10. zadatak, koji je bio prepoznavanje reči. Mislim da nas je dosta tu omanulo. Zanimljiva su mi bila pitanja o despotu Stefanu Lazareviću. Kao i većini, i meni su teško pala samo dva poslednja pitanja. Planiram da upišem Treću ili Petu gimnaziju - kaže maturantkinja Milica V.

Kalendar male mature

18. jun: završni ispit – test iz srpskog jezika

19. jun: završni ispit – test iz matematike

20. jun: završni ispit – test iz izbornog predmeta

22. jun: preliminarni rezultati male mature

22. jun: prijem prigovora na preliminarne rezultate

25. jun: konačni rezultati male mature

26-27. jun: popunjavanje lista želja za upis

29. jun: objavljivanje konačne liste želja

2. jul: objavljivanje raspodele đaka po školama

2. jul: objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug

 

Neki su zapeli i kod dela Branka Ćopića „Pohod na Mjesec“.

- Mislim da će test iz matematike biti dosta teži. Analiza dela je bila teška, zapeli smo  u tekstu „Pohod na Mjesec“. Trebalo je da pročitamo tekst, pa da protumačimo te nijanse - da li je ovaj bio nesrećan, koja je poenta priče... Tu je meni malo opala koncentracija. Mislim da ću imati oko 18 poena. Moja želja je da upišem Sedmu gimnaziju - iskreno je rekao Vuk V. za Alo!.

Škola

Foto: Shutterstock

 

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola na portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs) imati u subotu, 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita. Lista opredeljenja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna. Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i po obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula. Upis u srednje škole i ove godine će moći da se obavi elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola, počev od 2. do 6. jula.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading