Saobraćajna nesreća
Foto: Printscreen/RINA

Damir Okanović ističe i da bezbednost u saobraćaju mnogo zavisi od nas samih, a tu je statistika pogotovo poražavajuća.

- Pojas na zadnjem sedištu je obavezan još od 2009. godine. Evo sada je 15. godina kako je obavezno vezivanje pojasa na zadnjem sedištu, a u Srbiji manje od 15 odsto vezuje pojas na zadnjem sedištu. Da bismo dostigli nivo kulture koji je zastupljen u Nemačkoj, gde 90 odsto građana vezuje pojas, trebaće nam 75 godina, ako nastavimo ovim tempom - kaže Okanović.

Kako navodi, najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava se zbog neke greške i to najčešće zbog ljudske greške.

- Najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava se zbog greške čoveka. Mi ne možemo da utičemo direktno na onoga što nam dolazi u susret - da li je on pijan, ili je drogiran, ili je neispavan. Mi tu ne možemo ništa. Ali, mi možemo da zaštitimo sebe, možemo da zaštitimo svoje dete. Prvi osnovni korak jeste vezivanje pojasa! Ništa vas drugo neće zaustaviti u nekoj bezbednoj zoni, osim pojasa - kaže Okanović.

"Kao da pustite vozilo da slobodno pada sa četvrtog sprata"

Da bi objasnio koliko je opasno voziti se bez vezanog pojasa naveo je sledeći primer:

- Ako udarite sa samo 50 km na čas u neki zid to je apsolutno ista brzina kao da je vozilo pušteno sa četvrtog sprata i palo na zemlju, to nije neka stilska figura, to je zakon fizike. Apsolutno se ista brzina razvija pred sam udarac od 50 km/h - kaže Okanović.

Posebno su opasni oni koji ulaze u suprotne trake, napominje Damir Okanović.

- Imate dve sekunde na raspolaganju do sudara, a nemate gde! Samo pomislite šta je sa vašim detetom koje niste hteli da stavite u sedište, jer je detetu udobnije da leži pozadi - kaže Okanović.

Kada osetite prve znake umora, nemojte nastavljati sa putovanjem. Ne zavaravajte sebe da će proći, jer neće, nađite prvo bezbedno mesto, stanite, odmorite se, savetuje Okanović.

Naplatne rampe niču kao pečurke u Grčkoj

- Grci nas svake godine ne iznenade samo cenama putarine, već i novim naplatnim rampama koje niču kao pečurke - kaže Okanović za RTS.

Navodi i da moramo biti spremni na razne zastoje i radove na putu, ali da kupovina taga, koji je sada važi i u Grčkoj u mnogome olakšava putovanje i izbegavanje gužvi na putevima.

(Blic)

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading