Sahrana kod Čačka
Foto: Alo/Alo

Piše: Gordana Injac

Lokalnog kafedžiju Dušana B. (73) porodica i meštani Preljine kod Čačka su ovog vikenda do večne kuće ispratili na prilično neuobičajen način. Umesto u kapeli ili dvorištu porodične kuće, kakav je običaj po ovdašnjim selima, njegov kovčeg je bio postavljen u sred kafane, ispred šanka.

U toj istoj kafani Dušan, koga meštani i gosti znaju po pesmi i osmehu, je proveo ceo život, radio u njoj, družeći se s meštanima. Rodbinu, prijatelje i komšije, na vratima bifea, dočekivao je harmonikaš, tiho birajući tonove pesama Tome Zdravkovića. Njegova supruga Dorina je primala saučešća, a potom dočekala i ugostila sve one koji su lokalnom dobričini došli da odaju poslednju počast.

- Bila je to Dušanova poslednja želja, ostavio je amanet kako da se organizuje sahrana. Njegovo telo je bilo položeno u kafani i kojoj je ceo život radio i veselio se s narodom. Prisutne je na vratima bifea dočekivao harmonikaš. Dušan je želeo da bude ispraćen uz zvuke pesama Tome Zdravkovića, koga je poznavao i sa kojim je proveo mnoge dane i noći - priča rođak pokojnika iz Preljine.

Supruga Dorina, sa kojom je bio u braku 35 godina, nije imala drugi izbor već da realizuje poslednju želju čoveka koga su u kraju svi znali po veselju i pesmi.

- Kafana i letnja bašta su se brzo napunili narodom, a svi su posluženi i ugošćeni. Muzika se sve vreme čula s harmonike. Eto, ispunjena mu je poslednja želja da na onaj svet ode s mesta koje je najviše voleo i da ga uz pesmu isprate svi oni s kojima je proveo lep životni vek - kaže rođak dodajući da se vodilo računa da i verski obred sahrane bude ispoštovan.

- Opelo i sahrana su obavljeni po svim pravoslavnim običajima, uz sveštenika koji se nije protivio ispunjenju Dušanovih zahteva. Sahranjen je na seoskom groblju u Preljini, opevali su ga i sveštenik i harmonika- kaže rođak.

Posvećenost prijatelju Tomi Zdravkoviću i njegovim pesmama je tolika da je Dušan želeo da se vest o njegovoj smrti narodu obznani upravo uz Tominu pesmu o Ljiljani. Zahvaljujući tehnologiji i društvenim mrežama kada je preminuo objavljena je “muzička umrlica”.

- Takav zahtev do sada nismo imali, ali amo našli rešenje. Na internet platformi gde se inače oglašavamo, prvi put smo objavili umrlicu sa muzičkom podlogom- kažu u pogrebnom preduzeću koje je organizovalo sahranu.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading