odmor
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


U Srbiji, zakonski minimum za pun godišnji odmor iznosi 20 radnih dana, što predstavlja četiri radne nedelje. Ovo pravo pripada svakom zaposlenom bez obzira na vrstu radnog odnosa ili radno vreme. Međutim, u praksi se dešava da radnici koriste manje slobodnih dana od ovog propisanog minimuma.

U opštim aktima poslodavaca i kolektivnim ugovorima o radu mogu se naći odredbe koje utvrđuju dodatne dane godišnjeg odmora na osnovu različitih kriterijuma. Na primer, za pet godina radnog iskustva, zaposlenom se dodaju tri radna dana na zakonski minimum, dok se za 10 godina iskustva dodaju četiri radna dana. Takođe, za poslove koji zahtevaju srednju stručnu spremu dodaju se dva radna dana, a za one koji zahtevaju visoku stručnu spremu dodaju se četiri radna dana.

Pored toga, dodaci se mogu odrediti i na osnovu doprinosa na radu, gde se često ovlašćuje neposredni rukovodilac da proceni da li zaposlenom pripada ovaj dodatak i u kojoj meri. Takođe, određeni uslovi rada, poput rada na terenu ili rada sa strankama, mogu rezultovati dodatnim danima godišnjeg odmora iznad zakonskog minimuma.


Ukoliko zaposleni ima obaveze brige o maloletnom detetu ili starijem članu porodice, takođe mu pripadaju dodatni dani godišnjeg odmora. Ovi dodaci pružaju zaposlenima mogućnost da iskoriste više od zakonskog minimuma od 20 radnih dana za godišnji odmor.

(Mondo)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading