venčanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

„Supruga me je prevarila s kumom i najboljim prijateljem, imamo bebu od godinu i po dana, a ona je otišla da živi s njim“, glasi objava na društvenim mrežama koja je pre nekoliko dana izazvala brojene reakcije. A potom je usledio i odgovor koji je zapalio društvene mreže: „Ako vas je taj kum venčao u crkvi, prijavite ih svešteniku, biće isključeni iz SPC.“

Otac Marko Jeftić

Facebook

 

Da li i u kojoj meri crkva može da ulazi u moralni život svojih vernika, kakve sankcije može da primene ukoliko se ogreše o pravoslavne vrednosti i da li iz svoje zajednice zaista može da isključi preljubnike, za Alo! je govorio jerej Marko Jeftić.

- Nije tačno da će u tom slučaju oni biti isključeni iz Srpske pravoslavne crkve, tim pre što crkva ne ulazi u moralni život i vrednosti vernika. U prošlosti su postojali slučajevi ekskomunikacije zbog jeresi, može da se desi da čovek sam sebe isključi iz verske zajednice kada počne da veruje u nešto drugo, ali u ovom konkretnom slučaju može da se dogodi druga stvar - objašnjava za Alo! otac Marko Jeftić, i dodaje da crkva može vernicima da zabrani pričešće. Iako je za mnoge ova mera ekstremna, jerej Marko kaže da joj je cilj prevashodno terapeutski.

- Ukoliko se dogodi slučaj da su vernici počinili nešto strašno, primera radi da su vršili abortuse ili ubili nekoga, a to potom priznali u ispovesti, sveštenik može da im zabrani pričešće. Epitimiju, odnosno zabranu pričešća, može da sprovede nadležni episkop kojeg je prethodno obavestio sveštenik koji je primio svetu tajnu ispovesti - kaže on.

 Ali kako nam je objasnio, ukoliko je reč o venčanim kumovima koji su počinili preljubu, epitimija bi mogla da se teorijski primeni na njih tek kada bi jedno od njih pred sveštenikom priznalo greh.

- Ne postoji opcija da se mera zabrane pričešća izrekne u ime treće osobe. Drugim rečima, ukoliko bi se prevareni muž ispovedao svom svešteniku, crkva ne bi mogla ništa da uradi preljubnicima. Uslov je da oni sami to priznaju, a potom o tome odluku donosi nadležni episkop - kaže naš sagovornik.

Vreme koje će provesti van okrilja crkve takođe zavisi od težine samog greha.

- Epitimija može da traje nedelju dana, ali i nekoliko godina. Sveštenik sam već jednu deceniju, ali u svojoj praksi nisam imao slučaj da moram da primenim zabranu pričešća. Čovek se tako udaljava od okrilja crkve, a poenta pravoslavlja i vere u boga je da se u čoveku probudi svest i savest - kaže otac Marko.

Međutim, jednom kada prođe zabrana povratak u crkvu nije tako jednostavan.

- U tom slučaju vernik će morati određeno vreme da posti, pa da se ispovedi i da se tako pokaje. Sveta tajna ispovesti je zaštićena i nijedan sveštenik ne može da kaže šta mu je vernik rekao, uz jedan izuzetak. Naša dužnost je da kažemo ukoliko neko planira nekome da naudi - objasnio je otac Marko.

Crkva isključila vladu Kraljevine Jugoslavije

Novija istorija SPC zabeležila je nedavni slučaj u Crnoj Gori, kada je 2019. godine isključila tadašnjeg predsednika i premijera Crne Gore Mila Đukanović i Duška Markovića, ali i 10 ministara i 36 poslanik zbog podrške Zakonu o slobodi veroispovesti. A pre nešto manje od 100 godina SPC je donela sličnu odluka za članove vlade tadašnje Kraljevine Jugoslavije

- Konkordatska kriza se dogodila 30-ih godina  prošlog veka jer je tadašnja vlada želela da sklopi ugovor sa Vatikanom koji bi bio štetan po našu crkvu. Tada je SPC sve članove vlade, osim ministre vera i prosvete, isključila iz Crkve. To je u praksi značilo da sveštenici nisu smeli da im uđu u kuću, da svete vodicu, da im drže opelo... - objasnio je otac Marko.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading