Nevreme u Srbiji
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock, ilustracija

U prvoj polovini noći u većem delu zemlje, uključujući i područje Beograda, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, dok se samo na severu očekuje suvo, stoji u novoj najavi RHMZ od 20:35 sati.

RHMZ

RHMZ

 

U toku poslepodneva grmljavinski sistemi iz Bosne i Hrvatske zahvatili su zapadne i severozapadne predele Srbije, piše meteorolog Đorđe Đurić za Telegraf.

Talas oluja sa pljuskovima i grmljavinom premeštao se preko severnih i zapadnih predela Srbije, naročito preko Vojvodine, Podrinja, Mačve, ali i šireg područja Beograda.

Posle 16 časova više superćelijskih oluja formiralo se nad Srbijom i one su se od zapada premeštale prema istoku.

Na udaru superćelijskih oluja našli su se delovi zapadne, centralne i istočne Srbije, a bile su praćene gradom, obilnim pljuskovima, jakim gradom i snažnim gromovima.

Superćelijske oluje pogodile su Gornji Milanovac, Kragujevac, Smedervsku Palanku, delove Šumadije i zapadne Srbije, a potom delove Pomoravlja, Braničevski okrug, Ključ, donje Podunavlje, šire područje Kladova i pred sam kraj dana istočnu Srbiju, odnosno šire područje Bora, Zaječara i Negotina.

U toku večeri kiša i pljuskovi sa grmljavinom očekuju se u zapadnim, centralnim i istočnim predelima Srbije, u Šumadiji, Pomoravlju, u Kolubarskom okrugu, Braničevskom okrugu, u Mačvi, na širem području Beograda i na jugu Vojvodine.

Kako kaže Đurić, dobra je vest da se nove oluje ne očekuju.

Vreme narednih dana

Sutra (14.06.) se samo još ujutro i pre podne očekuju padavine i to uglavnom na jugozapadu, jugu i istoku Srbije, dok će se u ostalim krajevima razvedriti. Za vikend (15 - 16.06.) pretežno sunčano sa maksimalnim temperaturama u subotu od 27 do 30 °S, a u nedelju od 29 do 32 °S.

U noći između subote i nedelje na krajnjem severu Vojvodine, a u nedelju posle podne u planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde sa kratkotrajnim pljuskom i grmljavinom.

Prolazni pljuskovi i grmljavine se ponovo očekuju u ponedeljak (17.06.) u krajevima južno od Save i Dunava, dok će od utorka (18.06.) u celoj Srbiji biti pretežno sunčano i vrlo toplo sa dnevnim maksimumima od 31 do 35 °S, a oko 20.06. i malo iznad 35 °S. U urbanim sredinama tropske noći.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading