mala matura
Foto: Alo/Foto: Alo/Masanori Jošida

Ostalo je manje od nedelju dana do maturskog ispita koji će budući srednjoškolci polagati 18, 19. i 20.  juna.

Za one koji su tokom celog školovanja vredno učili, ali i za one koji preostalo vreme koriste da nadoknade propušteno znanje, ispiti za malu maturu predstavljaju stres s kojim se maturanti prvi put suočavaju.

Psiholog Ljiljana jagodić

Printscreen

 

Psiholog Ljiljana Jagodić za Alo! kaže da deca moraju da shvate da rezultati na maturskom ispitu neće odrediti njihovu budućnost, ali i da je najvažnije da na maturu odu odmorni i spremni.

- Deca tog uzrasta nemaju razvijen osećaj odgovornosti kao odrasli, a oni koji nisu učili na vreme sada paniče jer uglavnom doživljavaju pritiske od roditelja - kaže psiholog Ljiljana Jagodić, i dodaje da nekoliko dana pre polaganja roditelji ne treba da pritiskaju svoju decu.

- Važan savet roditeljima je da treba realno da sagledaju svoju decu, njihove mogućnosti i želje. Roditelji ne smeju da svoje neostvarene ambicije ispunjavaju kroz decu, ako im, na primer, dobro idu društvene nauke, bilo bi pogubno da ih teraju da upišu medicinu. Njima treba da bude zadatak da svoju decu usmeravaju na ono šta im dobro ide. S druge strane, ništa se neće promeniti u poslednjih nedelju dana, a pritisak može da bude kontraproduktivan. Deca treba na polaganju da budu opuštena i mirna jer će, na kraju krajeva, sigurno upisati neku školu - kaže naša sagovornica, i dodaje:

- Po završetku osnovne deca odrede koji im je prvi izbor za upis u srednju školu. To mogu da urade u konsultaciji s roditeljima, s kojima treba da razgovaraju koja će im biti opcija ukoliko ne upišu željenu školu. Može da se dogodi da dete želi jednu školu jer nju želi njegov najbolji prijatelj, a da na kraju upiše neku drugu i da to zapravo bude najbolja opcija za njega - kaže naša sagovornica.

Odmornost i smirenost pred polaganje mature, kao i priprema tokom celog školovanja najbolji su recept za izlazak na maturski ispit.

- Važno je da uoči polaganja ne preteraju s učenjem, bolje da se dobro naspavaju i pojedu nešto pre nego što krenu u školu, da im ne padne šećer. Takođe, deca, ali i roditelji treba da shvate da život nije promašen ukoliko ne upišu željenu školu - kaže naša sagovornica na kraju.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading