Sistematski pregled dece
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Domovi zdravlja kod nas beleže porast slučajeva oboljenja dece od BRNU virusa, poznatog i kao "američki virus". Ovaj virus izaziva pojavu ospi, što roditelji često pomešaju sa varičelama. Najčešće pogađa decu predškolskog uzrasta, pa lekari apeluju na roditelje da prepoznaju simptome kako bi se sprečilo širenje virusa u kolektivima.

Šta je BRNU virus?

BRNU virus izaziva bolest šaka, stopala i usta, poznat kao enterovirus koji se nalazi u digestivnom traktu. Najčešće pogađa decu starosti 2-3 godine. Simptomi uključuju visoku temperaturu, ospi, loše opšte stanje i curenje nosa, što roditelji često pomešaju sa varičelama ili alergijama.

Inkubacija virusa traje 3 do 5 dana.

Simptomi su sledeći:

  • Temperatura do 38 stepeni
  • Povremena glavobolja
  • Bol u grlu
  • Odbijanje obroka
  • Kašasta stolica kod male dece
  • Ospe na šakama, stopalima i u ustima koje liče na plikove

Kako se prenosi BRNU virus?

BRNU virus se najčešće prenosi kapljičnim putem i klasifikuje se kao bolest prljavih ruku. Infekcija se prenosi preko sekreta iz nosa, pljuvačke, ranica iz usta, prljavih ruku i kontaminiranih igračaka. Deca često dodiruju usta i zatim igračke, čime se virus širi među decom.

Preporuke za roditelje

Deca zaražena BRNU virusom ne smeju piti opore napitke, tipa, sok od pomorandže i slično što može da nagriza usnu duplju. U ovom slučaju dajte im vodu ili jogurt. Ako kašlje, obavezno se obratite lekaru. 

BRNU virus obično prolazi sam od sebe u roku od 10 dana. Terapija uključuje lekove protiv povišene temperature, mirovanje i izolaciju. Ukoliko se pojavi sekundarna infekcija usled češanja, lekar može prepisati antibiotsku mast. Sve simptome treba pratiti i konsultovati se sa lekarom u slučaju promene stanja.

Ostanite informisani i prepoznajte simptome na vreme kako biste zaštitili svoju decu i sprečili širenje BRNU virusa.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading