Beograd
Foto: Printscreen/Instagram /Serbialive_Beograd

Završna faza letačke obuke kadeta Vojne akademije na lakim višenamenskim helikopterima SA341/2 Gazela je u punom jeku na vojnom aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović u Batajnici i širem rejonu Beograda, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ova obuka se "realizuje u skladu s planom školovanja budućih pilota Vojske Srbije, kako bi se kadeti u potpunosti osposobili za samostalno letenje na ovom tipu vazduhoplova", navodi MO.

Samostalno letenje je neophodan preduslov za preobuku za borbene helikoptere Gama - koji su naoružana varijanta Gazele - ili višenamenske transportne helikoptere Mi-17, koja ih očekuje na završnoj godini studija.

Školovanje kadeta za letenje helikoptera jedan je od zadataka 890. mešovite helikopterske eskadrile Pegazi koja se nalazi u sastavu 204. vazduhoplovne brigade. Eskadrila, pored Gazela, raspolaže i višenamenskim helikopterima Mi-17, kao i od nedavno Airbus Helicopters H145M.

U ovoj fazi obuke, kadeti izvode noćne trenažne letove, tokom kojih uvežbavaju tehnike i procedure prilikom poletanja, sletanja i letenja na malim visinama. Pre nego što su pristupili ovom razdelu obuke, kadeti su savladali osnovno, navigacijsko i instrumentalno letenje.

U narednom periodu, kadeti će se obučavati za grupno letenje, čime će proces obučavanja za ovaj tipo helikoptera biti zaokružen.

Intenzivnija letačka obuka kadeta je omogućena "zahvaljujući velikim ulaganjima u ratno vazduhoplovstvo. Ova obuka osigurava da se kadeti odmah po prijemu na početne oficirske dužnosti fokusiraju na napredne oblike obuke i preobuku za najsavremenije tipove borbenih i višenamenskih helikoptera u naoružanju Vojske Srbije", navodi Ministarstvo Odbrane.

Helikopter SA341/342 Gazela razvijem je u francusko-engleskoj saradnji a proizvođen je i u jugoslovenskoj fabrici SOKO u Mostaru po licenci.

Gazela je poznata po visokoj manevrabilnosti i maksimalnoj brzini od 310 km/h, s doletom do 670 km. Pogonjen Turbomeca Astazou XIV motorom, može prevesti do pet putnika.

U RViPVO Vojske Srbije, Gazela se koristi za različite misije, uključujući izviđanje, laki transport, pojedinačnu medicinsku evakuaciju, ali najviše za obuku pilota.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading