mala matura
Foto: Alo/Foto: Alo/Masanori Jošida

Obzirom da za šest dana počinje trodnevno polaganje mala mature Ministarstvo prosvete organizovalo je u zgradi Vlade Srbije konferenciju za medije na kojoj su razjašnjene sve moguće nedoumice i saopštene neophodne informacije u vezi sa polaganjem završnog testa.

Osim Slavice Đukić Dejanović, ministarke, na konferenciji su se novinarima obratili njeni savetnici za školstvo Milan Pašić i Miloš Blagojević, kao i Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Slavica Đukić Dejanović

Foto: Alo!

 

- Pred nama su važne aktivnosti, pre svega završni ispit na kraju osnovnoškolskog obrazovanja, a potom upis u srednje škole. Završni ispit polažu svi učenici na kraju osmog razreda osnovnih škola, kao i odrasli koji stiču osnovno obrazovanje u skladu sa zakon kojim se utvrđuje obrazovanje odraslih osoba. U školskoj 2023/24 godini završni ispit realizovaće se 17, 18. i 19. juna, dok ovaj ispit odrasli polažu 17. juna - rekla je Đukić Dejanović.

Kako je navela ministarka, ove godine pravo na polaganje završnog ispita ima ukupno 66.970 osmaka.

- Učenici će na završnom ispitu male mature rešavati zadatke iz predmeta srpski jezik, odnosno maternji jezik, matematika i jednom od izbornih predmeta (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija). Testovi sadrže zadatke osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa - navela je ona na konferenciji - istakla je ministarka.

Imaće dovoljno mesta za sve

Prema rečima ministarke, privi rezultati testiranja biće objavljeni samo dva dana po završetku male mature.

- Preliminarne rezultati završnog ispita deca i roditelji moći će da vide već 21. juna. Učenici i njihovi roditelji imaju pravo na prigovor koji je moguće podneti neposredno u školi ili elektronski putem, dok je objavljivanje konačnih rezultata 24. juna - napomenula je ona.

Kako je istakla, za upisu učenika u prvi razred srednje škole planirano je 72.522 mesta.

- Budući srednjoškolci ne treba da brinu, jer za sve ima mesta u srednjim školama. Važno je da ispit rade bez treme i da veruju u sebe - istakla je na kraju.

Prijavljivanje i na Vajberu

Milan Pašić, pomoćnik ministarke naveo je i da je do sada održano sedam sastanaka od novembra, a najveća novina je dodatni, vajber kanal, pre kojeg će teći prijavljivanje i ostale procedure oko ispita.

- Do sada već imamo skoro 26.000 korisnika kanala, a očekujemo i porast. Cilj za sve je blagovremeno informisanje. Za one koji iz opravdanih razloga ne budu mogli u junu da polažu, biće organizovano polaganje od 14. do 16. avgusta - naveo je Pašić.

Kalendar male mature

  • 17. jun: završni ispit – test iz srpskog jezika
  • 18. jun: završni ispit – test iz matematike
  • 19. jun: završni ispit – test iz izbornog predmeta
  • 21. jun: preliminarni rezultati male mature
  • 21. jun: prijem prigovora na preliminarne rezultate
  • 24. jun: konačni rezultati male mature
  • 25-26. jun: popunjavanje lista želja za upis
  • 28. jun: objavljivanje konačne liste želja
  • 1. jul: objavljivanje raspodele đaka po školama
  • 1. jul: objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading