DOMOVI ZDRAVLJA PUNI DECE Kosi ih BRNU virus, a roditelji posebno da obrate pažnju na OVO
Foto: Shutterstock

Dr Marija Golubović iz Doma zdravlja Savski venac kaže za Tanjug da se u ambulantu Doma zdravlja Savski venac deca najviše javljaji zbog BRNU virusa i ujeda krpelja. 

Ona objašnjava da BRNU virus izaziva bolest šaka, stopala i usta i da je reč o enterovirusu koji se nalazi u digestivnom traktu. 

- Infekcija se lako prenosi preko sekreta iz nosa, pljuvačke i ranica iz usta, prljavih ruku i najviše preko kontaminiranih igračaka -  kaže Golubović.

Uzrast koji virus najviše zahvata je predškolski i to deca starosti 2 - 3 godine. 
Inkubacija traje 3 do 5 dana, a od simptoma je prisutna temeratura do 38 stepeni, praćena povremeno glavoboljom, bolom u grlu, čestim odbijanjem obroka, a kod male dece i pojavom kašastih stolica. 

- Drugog ili trećeg dana bolesti javlja se ospa na šakama, stopalima i u  ustima, koja liči na plikove. Terapija je simptomatska. Bolest traje oko 10 dana i prolazi bez komplikacija - navodi dr Golubović. 

Dodaje da se u ambulantu takođe javljaju deca sa ubodom krpelja i da krpelji prenose bakteriju Borreliju Burgdorferi koja izaziva lajmsku bolest

 - Savet roditeljima je da kada primete krpelja na koži detata da se jave u svoj dom zdravlja da bi se krpelj uklonio. Analizu krpelja i dalju terapiju će odrediti  pedijatar - rekla je dr Golubović. 

Prema njenim rečima, u Domu zdravlja Savski  venac, u predškolskom dispanzeru je broj pregleda po lekaru oko 50, što je između 200 i 300 pregleda, a od tog broja oko 50 odsto dođe zbog bolesti šake stopala i usta, a oko 20 odsto zbog uboda krpelja. 

BONUS VIDEO:
 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading