U OVIM GRADOVIMA U SRBIJI DANAS JE PAKAO:  Toplotni talas sve jači, temperature do 37 stepeni!
FOTO: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs


Prema zvaničnim merenjima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), u 14 časova najviše temperature zabeležene su u Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu, Ćupriji i Zaječaru, dostižući 33 stepena Celzijusa. Međutim, subjektivni osećaj u Ćupriji bio je čak 35 stepeni, naglašavajući intenzitet toplotnog talasa koji je zahvatio Srbiju.


Meteorolozi najavljuju da će danas i sutra biti najtopliji dani, sa prognoziranim temperaturama koje bi mogle da dostignu čak 37 stepeni u pojedinim delovima zemlje. Ovo naglašava ozbiljnost situacije i potrebu za preduzimanjem mera opreza kako bi se zaštitila populacija od potencijalnih rizika povezanih sa ekstremnim vremenskim uslovima.


Pored najtoplijih gradova, zanimljivo je primetiti da je trenutno najhladnije na Kopaoniku, gde je izmereno svega 20 stepeni. U većim gradovima poput Beograda, Niša i Novog Sada temperature su se kretale od 31 do 33 stepena, pružajući različite nivoe toplote širom zemlje.


S obzirom na visoke temperature, većina Srbije je pod žutim meteoalarmom, dok istočna i jugoistočna Srbija, kao i Kosovo i Metohija, imaju narandžasti meteoalarm. Ovo upozorenje ukazuje na opasne vremenske pojave koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i predstavljati opasnost po ljude i životinje. Građani se pozivaju da budu vrlo oprezni, svesni rizika i da redovno prate informacije nadležnih državnih službi kako bi adekvatno reagovali u skladu sa situacijom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading