Ivana Stefanović
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Lekar Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Ivana Stefanović poručila je danas građanima da izbegavaju najtopliji deo dana za boravak napolju i što češću rehidrataciju. Ona je to rekla za Tanjug povodom najavljenih temperatura iznad 30 stepeni.

"Ključni savet je umerenost. Svi mi treba da vodimo računa o svom zdravlju, a naravno da će tropski talas i visoke temperature najviše pogoditi pacijente koje već imaju neke hronične bolesti, najčešće one sa kardiovaskularnim bolestima", rekla je Stefanović.

Prema njenim rečima u toku noći bilo je dosta poziva od onih koji boluju od astme, hronično opstruktivne bolesti pluća, jer kada su visoke temperature i vlažnost - oni teško reaguju.

"Jedini način da se odbranite od visokih temperatura jeste da srce raširi krvne sudove na periferiji i to znači da srce radi pod povećanim naporom, da treba brzo da se prilagođava, jer mora da obezbedi unutrašnju homeostazu, mora da obezbedi unutrašnju temperaturu jed ako se promeni i malo onda dolazi do teških posledica", rekl je ona.

Dodala je i da srčani bolesnici treba da izbegavaju da nose veliki teret u rukama, kao i da ne rade ništa dodatno čime bi opeteretili srce.

"Ako ste hronični pacijent izbegavajte uzbrdice. Ostanite u najtoplijem delu dana od 11 do 17 časova kod kuće i molim vas slobodno uplatite klimu ili bilo koji rashladni uređaj koji imate u kući - to je ono čega se naši najstariji sugrađani plaše, kao i vaspitačice u vrtićima da se deca ne prehlade, a vrlo je važno da budu u prijatnoj atmosferi da im ne bude pretoplo. Nema razloga da gube elektrolite znojenjem - jedna umernost je važna", rekla je Stefanović.

Tanjug

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading