Domar škole u Užicu
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Piše: Z. G.

Predragu Kostiću Koletu, domaru iz užičke Medicinske škole, svi učenici i zaposleni priredili su dirljiv rastanak, jer je nakon 43 godine rada otišao u penziju.

Domar škole u Užicu

Alo!/Z.G.

 

 

Kada je ušao u hol škole, na stepeništima i galeriji dočekan je s gromoglasnim aplauzom. On je pratio i dočekivao mnoge generacije đaka ove škole, neke je dočekao da vidi u belim mantilima, a sada je došlo vreme da deca njega isprate. Videle su se suze u očima đaka, ali i nastavnika. Zagrljaji, pozdravi su govorili više od reči.

Na snimku sa tog događaja na lokalnom portalu „Oglasna tabla“ vidi se koliko je teško prvo Koletu, a onda svima drugima. I komentari ispod snimka govore koliko je Kole bio legenda ove škole.

Domar škole u Užicu

Alo!/Z.G.

 

Na svu sreću, Kole živi oko stotinak metara od škole, pa će i dalje dolaziti i priskočiti u pomoć ako zatreba.   

- Ovo mi je druga kuća! Emotivno je, skoro bih zaplakao. Svaka generacija me je zvala na maturu, imao sam drugarski odnos sa svima, da pomognem, da se nađem. Prijao mi je mlad svet i vezan sam za ovu školu, za ljude... Bila mi je više od posla - boreći se da suze ne poteku, priča Kole.

Domar škole u Užicu

Alo!/Z.G.

 

 

I direktor škole Miroslav Poznanović kaže da je Kole urbana legenda.

- Jedna od koleginica reče da je Kole brend. Tako da očekujemo da će on, bez obzira na to što je otišao u penziju, dolaziti kod nas i biti nam usluzi i nama i đacima, jer ga svi volimo - rekao je direktor.

Generacijama koje dolaze ostaje Koletov mural na zidu u školi, koji su oslikali đaci pre oko četiri godine kada je Kole zbog zdravstvenih razloga bio u bolnici. I tada su mu dali podršku. Užičani dobro znaju ko je on bio. Pored toga što je tri puta biran za najboljeg radnika škole, on je u mladosti bio sjajan sportista.

 Osvojio Zlatnu rukavicu

Predrag je bio prvak Srbije i velike Jugoslavije u boksu, i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji u velter kategoriji. Zlatnu rukavicu je osvojio 1980. godine. Nije imao određenu specijalnost, neki udarac po kome je bio poznat, i sam kaže „bio sam fajter kao Marijan Beneš“. Pamte se iz tog vremena Kostićevi sjajni mečevi sa Zlatkom Burićem, Benedikovićem, profesionalcem Borjanom, jednim reprezentativcem Sovjetskog Saveza...

- Sećam se da sam tada imao ponude da iz Slobode pređem u jače klubove: u BK Partizan, Metalac iz Valjeva, ili da budem profesionalac u Švedskoj. Odbio sam, nisam hteo da mi boks bude sve u životu. Odlučio sam da okačim rukavice o klin i posvetim se stvaranju porodice - govorio je Kostić, koji je završio trenersku školu i oženio Vesnom, s kojom ima ćerku.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Imao sam sreću da mnogo toga naučim kako ne treba! Aleksandar Sofronijević o sujeti kolega Celu emisiju Zakuvavanje sa Aleksandrom Sofronijevićem pogledajte na našem Youtube kanalu #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #fypシ #viral #viraltiktok #viralvideo #aleksandarsofronijevic #harmonika #kolege #sujeta ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading