Španija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Upozorenje je podiglo špansko Udruženje za zaštitu životne sredine ANECPLA koje kaže da će insekti izlaziti u jatima i pokazati primetan porast zbog viših temperatura. Oni upozoravaju sve barove, restorane, hotele i sve druge kompanije u ugostiteljstvu da preduzmu hitne mere ako uoče bilo kakve rane znake najezde bubašvaba.

Upozoravajući da se „približava leto znatne infestacije bubašvaba“, generalni direktor ANECPLA Horhe Galvan rekao je da povećanje temperature kao rezultat klimatskih promena izaziva insekte poput stenica ili bubašvaba, koji u ovom slučaju eksponencijalno ubrzavaju svoj životni ciklus.

- Postoje dokazi da bubašvabe poslednjih godina pate od niza nasumičnih genetskih mutacija koje ih čine otpornim na biocidne proizvode koji su se do sada koristili za njihovu kontrolu - dodao je on.

Inače, prema španskom novinskom izdanju La Razon, do sada su vlasti u zemlji prijavile porast najezde bubašvaba - za 33 odsto u poređenju sa stopom iz 2023. godine.

Bubašvabe

Shutterstock

 

ANECPLA je saopštila da je naučno dokazano da se bubašvabe, kao i mnogi drugi insekti, na temperaturi višoj od 28 stepeni Celzijusa veoma brzo umnožavaju.

- Vrućina stiže sredinom proleća i ne prestaje do duboko u jesen, tako da se populacija bubašvaba samo proširila - rekao je Galvan. Problem uvećavaju i sve jača ograničenja koja dolaze iz Evrope u vezi s zakonodavstvom u vezi s upotrebom biocida, objasnio je on.

- Naravno, stručnjaci za zaštitu životne sredine procenjuju trošak i korist koji postoje u zavisnosti od situacije i mi dajemo prednost fizičkim i biološkim merama kad god je to moguće u odnosu na hemijske - rekao je šef ANECPLA.

- Ali kada ne postoji drugo moguće rešenje za adekvatnu kontrolu štetočina kao što su, u ovom slučaju, bubašvabe, njegova upotreba je neophodna.

Da bi se izbegla zaraza, ANECPLA je preporučila održavanje čistoće, izbegavanje curenja vode, zaptivanje pukotina i rupa i korišćenje kontejnera za smeće sa čvrstim poklopcima.

- Jedan od najvećih rizika koji predstavljaju bubašvabe je širenje štetnih bakterija i virusa sposobnih da prenesu opasne bolesti na ljude. Posebno je važan problem u prehrambenoj industriji, s obzirom na to da ovi insekti deluju kao rezervoari za bakterije i viruse koje šire zbog svojih nezdravih navika i mesta na kojima žive - upozorio je Galvan, preneo je Dejli mejl.

Aleksandar Seničić

Foto: Youtube/Printscreen

 

S druge strane, Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, kaže za Alo! da je interesovanje naših turista za Španiju i ove godine dosta dobro i da će 10.000 turista iz naše zemlje posetiti ovu destinaciju.

- Agencije nemaju dužnost niti potrebu da obaveštavaju turiste o takvim stvarima, tim pre što je to potpuno urnebesno i glupo. Nisu Englezi prvi put tako nešto uradili, reč je o potrošačkom društvu koje je potpuno drugačije od našeg - kaže Seničič, i dodaje da ni ove godine interesovanje naših turista za Španiju ne jenjava.

- Van sezone najpopularnije destinacije su Barselona, Malaga i Valensija, a tokom leta turisti iz Srbije se najčešće odlučuju za Ljoret de Mar, Majorku, i mesta poput Kosta Derade, Kosta de Sola. Ove godine ćemo imati 10.000 turista iz naše zemlje koji će putovati u Španiju - kaže naš sagovornik.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Imao sam sreću da mnogo toga naučim kako ne treba! Aleksandar Sofronijević o sujeti kolega Celu emisiju Zakuvavanje sa Aleksandrom Sofronijevićem pogledajte na našem Youtube kanalu #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #fypシ #viral #viraltiktok #viralvideo #aleksandarsofronijevic #harmonika #kolege #sujeta ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading