leskovac maticne
Foto: Printscreen/Facebook printscreen

"Ja sam Marija Petronijević iz Leskovca, majka dve devojčice od 5 i 7 god, po profesiji med. sestra, koja je do 16. februara radila u operacionoj sali urologije u OB Leskovac i pomagala drugim ljudima. A sada sam ja u situaciji da molim vas, sve ljude dobre volje, da meni pomognete." 

leskovac maticne

Facebook printscreen

 

Ovako počinje Marijin status na Facebook stranici Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije, kojoj je 16.februara dijagnostikovana leukemija. 

leskovac maticne

Facebook printscreen

 

Mariji je hitno potrebna transplatacija matičnih ćelija,a njena porodica i kolege u potrazi su za odgovarajućim donorom i mole sve ljude dobre volje, koji imaju između 18 i 45 godina i nemaju hroničnih oboljenja, da se jave Institutu, ili u neku od službi za transfuziju krvi.

Ko može da bude davalac matičnih ćelija hematopoeze?

Svako ko ima između 18 i 45 godina i ne boluje od teških oboljenja srca, pluća i bubrega, malignih i autoimunih oboljenja može postati deo Registra. Kada se jednom prijavite, Vaši podaci ostaju u Registru dok ne napunite 60 godina.

Kako možete da se prijavite u Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze?

Prijavljivanje je veoma jednostavno: dovoljno je da se popuni upitnik, koji se sastoji od prijavnog lista i medicinskog upitnika, zatim se da uzorak krvi kao za krvnu sliku, iz koga se radi HLA tipizacija. 

Postoje i drugi kriterijumi koji ukazuju na to ko je podoban da se priključi Registru. Svrha tog upitnika je da pomogne u proceni da li je potpuno bezbedno da budete mogući davalac kostne srži. Inače, svi podaci su strogo poverljivi i dostupni samo zaposlenim lekarima u Registru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading