maturanti
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

Za maturante gimnazija i srednjih stručnih škola u Srbiji nastava je završena još protekle nedelje, a pripreme za proslave maturskih večeri su uveliko u toku. Ipak, najbitniji događaj svakog učenika predstavlja i veliki stres za svakog roditelja i najveći udar na kućni budžet porodice.

Procene su da se potroši u proseku od 600 do 1.000 evra na pripremu jednog maturanta, jer samo cene restorana ove godine idu i do 10.000 dinara.

U tu cenu je uračunato oko sedam sati provoda - od 21 sat do četiri časova ujutro, večera, koktel dobrodošlice, prvo piće (po izboru alkoholno ili bezalkoholno) i neograničena količina bezalkoholnog pića tokom maturske večeri. Alkoholna pića se posebno naplaćuju, što znači da je svakom maturantu za to veče potreban i dodatni džeparac. Jedina olakšica za roditelje je mogućnost plaćanja na rate, a vrlo često podižu i kredit.

RODITELJI U AGONIJI Maturanti gimnazija i srednjih stručnih škola spremaju se za fakultet, ali i za najvažniju noć

SHUTTERSTOCK

 

Maturantkinja koju je ekipa Alo! zatekla ispred Hemijsko-prehrambene tehnološke škole na Banovom brdu kaže da je od svega najvažniji mejkap, koji se zakazuje mesecima unapred, a koji ove godine košta između 3.500 i 4.000 dinara.

- Neke moje drugarice plaćaju i mnogo više , zato što svi traže poznate šminkere koji šminkaju pevačice. Ja sam haljinu platila 250 evra, a cipele su bile oko 150 evra. Tog dana ću se samo ošišati i ofarbati, ali devojke uglavnom nadograđuju kosu, to je sada najpopularnije - rekla je maturantkinja Jelena N. za Alo!.

Njen drug Uroš B. kaže da se ne slaže da je devojkama potrebno više novca za pripremu maturske večeri, zato što se od muškaraca očekuje da budu džentlmeni.

maturanti

Foto: Shutterstock

 

- Samo deluje da devojkama treba više para, ali ne bih se baš složio s tim, i odela su skupa, pa onda iznajmljivanje nekog dobrog automobila... Mnogi moji drugari su položili i dobili vozačku dozvolu, pa žele da na maturu dođu nekim dobrim kolima. Odela su otprilike oko 150 evra, cipele oko 100 evra, automobil oko 300-400 evra i plus cveće obavezno za pratilju, i to vam je skoro 900 evra - zaključio je maturant.

Ivana Sinđić, pedagog i psihoterapeut, kaže za Alo! da se poslednjih godina sve više udaljavamo od suštinskog shvatanja reči matura.

- Svedoci smo da mladi na maturske večeri odlaze s ambicijom da se provedu kao bogati i slavni, a njihovi roditelji ih svesrdno podržavaju u stvaranju te iluzije. Trude se da se na različite načine žrtvuju za svoju decu, a to uključuje i materijalnu žrtvu. Roditelji su spremni da učine sve kako njihovo dete ne bi trpelo što je „ispod druge dece“. Oni sebe smatraju odgovornim za detetov status, i ako nemaju dovoljno materijalnih mogućnosti da isprate zahteve koje nameće generacija, osećaju se krivim. Razumem, ali ne odobravam scenario po kom prosvećeni roditelj mora da se povinuje diktatu vremena jer svi tako  rade. Uglavnom, oni roditelji koji imaju jasan stav po pitanju malograđanskog kiča odgajaju decu koja i sama dele slične vrednosti - kaže Sinđić, i dodaje da se godinama sve više gubi smisao i suština te večeri.

- Postalo je važnije kako će se izgledati za matursko veče i da li će se imati reprezentativne slike za kačenje na društvenim mrežama, koliko će biti lajkova i koliko će se popiti - zaključuje za Alo! pedagog i psiholog Ivana Sinđić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading